În prezent, preocupările legate de mediul înconjurător devin tot mai importante și educația în domeniul sustenabilității constituie un element esențial pentru modelarea viitorului. Tinerii nu reprezintă doar viitorul, ci și pilonul care poate duce la schimbări pentru protecția mediului și adoptarea practicilor durabile. Prin înțelegerea complexității problemelor legate de schimbările climatice, gestionarea resurselor naturale și impactul activităților umane asupra mediului, elevii nu devin doar informații, ci și agenți activi ai schimbării. De ce este importantă această educație? Deoarece oferă instrumentele necesare pentru a genera conștientizarea în rândul tinerilor.
Într-un efort de a promova această conștientizare și acțiuni concrete în rândul celor tineri, atelierele Eco Echo au pășit în scenă în noiembrie 2022, încheindu-se în aprilie 2023. Această inițiativă a fost concepută pentru a oferi tinerilor cu vârste între 11 și 19 ani oportunitatea de a se conecta cu aspectele despre protecția mediului, schimbările climatice și sustenabilitatea prin intermediul a șase ateliere inovatoare.
Organizate și facilitate de voluntari din Corpul European de Solidaritate din cadrul Asociației GEYC, aceste ateliere au o paletă diversificată de subiecte, de la "Plastic" și "Deșeuri Alimentare și Deșeuri de Apă", "Hârtie", "Reciclare/Upcycling" până la "Energie Regenerabilă" și "Campanii Online", abordând aspectele cheie ale mediului. Prin colaborări cu instituțiile de învățământ, acestea au ajuns la 10 școli și licee din București și Câmpina, inclusiv în zonele periferice.
Un aspect inovator al inițiativei Eco Echo a fost abordarea holistică, care a inclus nu doar aspectele teoretice ale sustenabilității, ci și promovarea schimbării comportamentale. Atelierele au avut un efect de multiplicare, cu alte instituții și asociații exprimând interesul de a implementa metodologia în țările lor, ceea ce sugerează un potențial de impact și inovație la nivel internațional.
Răspunsul comunității a fost unul extraordinar, cu rezultate de impact. Cu 281 de ateliere desfășurate, peste 1500 de elevi au fost direct implicați, existând astfel și beneficiarii indirecți de la profesori, părinți, prieteni până la comunitatea GEYC, contribuind astfel la extinderea impactului inițiativei. Pe platformele online, inițiativa a ajuns la peste 11,550 de persoane, subliniind dorința comunității de a se implica în discuții despre mediu și sustenabilitate.
Cu privirea către viitor, atelierele Eco Echo își propun să își extindă acoperirea și să atingă un număr și mai mare de elevi. Inițiativele precum aceasta devin catalizatori importanți pentru dezvoltarea unei generații informate și pregătite să facă alegeri care să contribuie la un viitor mai sustenabil. Este o călătorie pe care o trăim cu responsabilitate, una către un viitor mai verde și vibrant. Oare ce va urma pentru perioada anului școlar 2023-2024?