18 November 2023

10 motive pentru un stagiu de voluntariat ESC pe termen lung

Corpul European de Solidaritate este o inițiativă administrată de Comisia Europeană prin care urmărește să se adreseze provocărilor cu care se confruntă persoanele vulnerabile și să caute soluții la acestea, să construiască o societate mai inclusivă. În ianuarie 2023, Ionelia Hîrju s-a înscris, ca voluntar al Corpului European de Solidaritate în cadrul Asociației GEYC, într-o experiență care avea să îi schimbe viața și să-i îmbogățească considerabil bagajul de competențe. Prin urmare, aceasta ne-a împărtășit care sunt cele mai interesante aspecte ale voluntariatului prin Corpul European de Solidaritate (ESC), oferind o perspectivă personală asupra beneficiilor și lecțiilor învățate:

  1. Experiența interculturală:
    Ca voluntar ESC, veți face parte dintr-o echipă interculturală, unde diversitatea este cheia înțelegerii reciproce și a lucrului eficient într-un mediu multicultural.
  2. Identificarea și soluționarea problemelor comunitare:
    Odată integrați în proiectul vostru, veți avea oportunitatea de a observa și aborda problemele specifice cu care se confruntă comunitatea, dezvoltându-vă spiritul de inițiativă.

  3. Ghidarea constantă din partea unor experți:
    Prezența unor coordonatori experimentați, care să vă ofere sprijin constant, este un aspect foarte important atunci când vrei să înveți, vrei să dobândești abilități noi, dar nu prea știi cum să o faci singur/ă.
  4. Dezvoltarea abilităților de lider intercultural:
    Veți avea șansa să deveniți lideri eficienți în echipe cu experiențe diferite, îmbunătățindu-vă abilitățile de comunicare interculturală.

    Ionelia a coordonat activitățile Caravanei Dobrogei în septembrie 2023:

  5. Învățarea continuă:
    Un proiect ESC îți oferă avantajul de a învăța despre orice subiect din varietatea de proiecte și activități desfășurate de organizație, nefiind limitat doar anumite domenii de activitate.
  6. Focusul pe dezvoltarea personală:
    Obiectivul principal se concentrează asupra creșterii personale, transformând întrebarea obișnuită „Cum poți ajuta organizația să crească?” într-o reflectare personală asupra nevoilor și așteptărilor voastre.
  7. Accesul la o comunitate plină de oportunități europene:
    Ca voluntar ESC, veți avea numeroase activități interesante, dar important este că aveți acces și la resursele necesare, la o comunitate de voluntari cu care puteți să împărtășiți experiențele voastre, precum și să deveniți multiplicatori, vocea europeană prin care puteți să oferiți mai departe informații cu privire la oportunitățile europene pentru tineri
  8. Planificarea și implementarea proiectelor cu impact:
    Un alt aspect interesant ca voluntar ESC este că aveți oportunitatea de a planifica și implementa proiecte care să aibă un impact pozitiv asupra societății, care să vă aducă satisfacții profunde și recunoaștere la nivel internațional, precum în cazul Ioneliei în Asociația GEYC, câștigarea premiului SALTO Awards la Lublin pentru Protecția Mediului și Combaterea Schimbărilor Climatice.
  9. Recunoașterea internațională a eforturilor:
    Datorită faptului că proiectul se desfășoară într-un context la nivel european, voi și alți zeci de mii de tineri care beneficiază anual de această oportunitate, efortul, munca, contribuția voastră sunt recunoscute și peste granițe.

  10. Certificarea YouthPass:
    Prin instrumentul oficial, YouthPass, în cadrul căruia sunt validate toate competențele dobândite prin activitățile desfășurate, vă este oferită o validare tangibilă a experienței de voluntariat.
Sperăm ca aceste 10 motive să vă fi convins să aplicați pentru un proiect ESC, să căutați acea oportunitate prin care să descoperiți provocările și bucuriile unei călătorii care vă vor modela viitorul și vă vor lărgi orizonturile.
Ionelia HÎRJU:
O experiență ESC nu este doar un voluntariat, ci o șansă de a crea schimbări durabile și de a crește într-un mod inestimabil.

⚪ Activitate de diseminare realizată cu sprijinul programului "Corpul European de Solidaritate", proiect numărul 2021-2-RO01-ESC51-VTJ-000044592.