4 tineri din România au avut șansa de a lua parte la un proiect care s-a dovedit a fi uimitor. Acesta s-a desfășurat în Torino, Italia, o țară cu multă cultură, stil și oameni prietenoși și calzi. Ce ne-au mărturisit participanții:
"Noi am plecat cu emoții către locul unde aveam să ne facem prietenii de lungă durată și unde am învățat cât de norocoși suntem că auzim, vedem...ca trăim. Am fost norocoși să lucrăm cu persoane cu handicap de auz sau care suferă de o dificultate în a auzi, astfel poveștile lor de viața au fost captivante și am reușit să învățăm să privim lumea din perspectiva lor. Dacă ne întrebați pe noi, în comparație cu mulți oameni sănătoși, ei vad lumea într-un mod mai colorat, mai frumos și cel mai important vad viața ca pe un dar. Dar această poveste are și-un început:
Încă de la sosirea în Torino, participanții care deja ajunseseră ne-au întâmpinat și ne-au inclus în grupul proiectului. Am început să discutăm de unde suntem, cum am călătorit și să aflăm mai multe informații unii despre ceilalți. În următoarele zile am avut tot felul de activități, la început prin care ne-am cunoscut, iar după de învățare a „international sign language”. Am fost impresionați atunci când am văzut cum acești oameni au scris articole, povești și au participat la activități de învățare informale în timpul conferinței, deși nu puteau comunica decât prin limbajul semnelor. Am avut șansa să învățăm și să comunicăm în același limbaj. Am luat parte la discuții despre viitoare job-uri, ceea ce își doresc să devină pe viitor, și am rămas cu totul impresionați.
Activitățile de la început care au avut rolul de a învăța lucruri despre noi au avut un rol foarte important, pentru că astfel am început să ne formăm și prieteniile. Ușor, ușor, activitățile au devenit mult mai interesante, în special pentru că am început să ne cunoaștem, iar participarea în cadrul lor ne-a ajutat să avem o colaborare mult mai eficientă și să ne mega-distrăm. Fiecare persoană își aducea aprotul, având în vedere experiența de viață și background-ul cultural.
De exemplu, la o activitate a trebuit, din resurse limitate, pe care le-au primit toate echipele, să facem un amortizor pentru un ou, care să nu se spargă dacă pică de la 2 metri. Printre resursele primite erau și 3 baloane (esențiale). Echipa din care am făcut parte a spart „din greșeală au zis ei” 2 baloane. Ca urmare, împreună cu un participant din Polonia, o participantă din Spania și o participantă din Franța, a trebuit să găsim o soluție. Știam că aveam o brichetă în buzunar, ca urmare, am topit plasticul de la 4 paie primite, l-am lipit de 3 foi și am făcut un fel de parașută pentru ou. La final, doar cu un balon din 3 și parașuta, am reușit să facem o aterizare perfectă a oului. Dacă nu mai suntem prin preajmă, înseamnă că cei de la NASA au auzit de prototipul nostru. (Disclaimer: nu am mai găsit poza cu prototipul nostru, așa că am lăsat o referință vizuală de la altă echipă)
De asemenea, serile interculturale au fost unele dintre cele mai interesante activități. Am avut ocazia să degustăm produse din peste 5 țări europene, din diferite zone ale continentului. Cel mai interesant a fost când am învățat să dansăm diferite stiluri, din alte țări. Acolo am putut observa asemănări cu dansurile noastre, dar și deosebirile de ritm.
Aaaa, și să nu mai zicem de cele 9 petreceri pe care le-am avut în fiecare seară, pe timpul activităților, în care nu numai că am dansat pe melodii internaționale, dar cu toții, indiferent de țară, am cântat și „Dragostea din tei” și a fost superb. Also, am dansat nițel și pe ploaie, dar asta este off the record haha. În rest, apa poloneză este foarte bună atunci când ești însetat la un party și nu știi cu ce să te răcorești. Iar dacă vrei de mâncare, mereu o poți pune de-un „micro international european food trade”, cerând niște cipsuri de la colegul de lângă, care poate e din altă țară.
În concluzie experiența a fost una super faină în care am întâlnit tineri open minded pe care abia așteptam să îi revedem în viitor. Dacă te-am convins, te încurajăm să intri în Comunitatea GEYC și să cauți proiectul potrivit pentru tine, iar dacă vrei să auzi mai multe povești de la noi, dă-ne un semn."