12 April 2021

Implicarea tinerilor din mediul rural și urbanul mic, instrument de dezvoltare a comunităților locale - „Acceleratorul de implicare civică pentru tineri"



Deși României i-a fost recomandat încă de acum 10 ani să includă educația pentru cetățenie democratică în curriculumul național, aceasta lipsește și în prezent, iar rezultatele sunt vizibile: conform unui studiu al Fundației Friedrich Ebert, 80% dintre tinerii români nu au participat niciodată la acțiuni de voluntariat sau mobilizare civică, iar 55,4% sunt total dezinteresați de politica la nivel local. În acest context are loc lansarea proiectului „Acceleratorul de implicare civică pentru tineri”, proiect derulat cu sprijin financiar din partea Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.


Inițiativa își propune să transforme 24 de tineri, cu vârste între 15 și 26 de ani, din 24 de localități din urbanul mic și din rural, în vectori ai schimbării la nivel local. Lansarea programului s-a făcut printr-o dezbatere online pe tema „Implicarea tinerilor din mediul rural și urbanul mic – instrument de dezvoltare a comunităților locale”, avându-i ca invitați pe:



Gabriel Brezoiu, Manager General GEYC, a fost invitat la această dezbatere pentru a aduce în discuție experiența GEYC pe zona de participare a tinerilor și posibilitățile de implicare a tinerilor, mai ales a tinerilor din zone rurale sau urbane mici, în oportunități la nivel național și european, pentru ca ei să poată genera o schimbare durabilă în acele comunități mici.

Totodată, Gabriel face parte și din Comunitatea EuroPeers România, ocazie cu care a menționat oportunitățile directe de implicare a tinerilor în proiecte de schimb de tineri și respectiv de participare în cadrul noului lansat program Erasmus+ 2021-2027.

„Prin intermediul digitalului, tinerii din zonele rurale și urbane mici ar putea să se conecteze la oportunități regionale, naționale sau europene, și atunci în discuția despre implicarea tinerilor trebuie să se regăsească și dimensiunea digitală și dimensiunea europeană.”

Gabriel Brezoiu, Manager General GEYC


Prezentarea integrală este disponibilă mai jos. 
„Tinerii au nevoie să-i descoperim, să-i ajutăm și să-i promovăm. În 2016 a fost introdusă la disciplina educație socială pentru clasa a șaptea educația pentru cetățenia democratică, dar trebuie să existe o continuitate și la nivel liceal.” - Monica Anisie

Evenimentul a fost transmis live pe Facebook și poate fi urmărit AICI.