Proiectul Erasmus + intitulat ,,Greta's message’’ care a avut loc în perioada 1-9 noiembrie 2020 a adunat tineri din România, Bulgaria și Letonia. Tinerii conduși de membrii Avanfuer și-au testat capacitățile în activități care au solicitat atenția, memoria și creativitatea lor. Scopul proiectului a fost de a descoperi ce impact avem asupra mediului, cum putem schimba un stil de viață pentru a proteja mediul și, în final, despre Green Deal. Avanfuer a prezentat situația Insulelor Canare, activitatea lor de douăzeci de ani de a aduce țestoase din Capul Verde și de a mobiliza tineri la nivel global. Echipa României s-a remarcat prin sceneta pe care a prezentat-o după seara culturală în care a explicat care este cum poate spiritul civic de a proteja mediul transforma realitatea noastră într-una verde, prietenoasă cu mediul. Obiectivele organizației Avanfuer a fost de a mobiliza tinerii europeni de a îmbrățișa noi puncte de vedere ale activiștilor din Spania, Anglia și Echipele au avut șansa să descopere cât microplastic ajunge pe plajele din Fuerteventura, cum încălzirea globală a limitat numărul de zile ploioase în insulă, cum agricultură arată pe insulă și la final fiecare a tras propria concluzie despre ce poate el să schimbe în viața sa pentru a putea ajuta mediul/ comunitatea sa/ orașul său.
Veveriță Barbary Ground în Betancuria
Între activitățile teoretice și cele practice a existat un echilibru, membrii Avanfuer oferindu-ne în primele zile spațiu și resurse pentru a fundamenta informații legate de schimbarea climatică, ecologie, obiective globale, locale și individuale, istoric al organizațiilor, biosferă și cum putem converti materialele poluante în ceva util. De asemenea, întâlnirile online cu diverși actori implicați în această mișcare globală au fost valoroase pentru că au împărtășit din experiența lor ca activiști. Exemplul personal este unul de impact și cred că dezbaterile din cadrul acestui proiect ne-au mobilizat și motivat să acționăm pentru că numai așa putem schimba ceva. În următoarele zile, activitățile s-au concentrat pe ceea ce numim invățare experențială, adică am mers pe teren și am explorat insula Fuerteventura. De la locuri în care vegetația este o raritate și în care plantele s-au adaptat mediului arid, până la plantații de aloe vera, măslini, vulcani, și până la descoperirea unor noi specii de păsări, întâlnire cu autoritățile din domeniul educației, construirea unui mesaj de impact, însoțit de costume din materiale reciclate, toate au contribuit la o experiență de neuitat. M-am bucurat de climatul prietenos pe care l-au creat membrii Avanfuer și de fiecare interacțiune cu oamenii noi pe care i-am cunoscut. (A.D.)
Cele 7 zile petrecute în Fuerteventura ne-au ajutat să înțelegem mai bine impactul pe care îl avem asupra mediului ambiant în special în privința poluării apelor și a aerului, a contaminării cu plastic, a speciilor de animale și plante pe cale de dispariție, cât și în ceea ce privește eforturile organizațiilor locale de a conserva mediul ambiant. În cadrul întâlnirii cu autoritățile insulare în domeniul educației și tineretului am punctat necesitatea unei colaborări cât mai strânse între domeniul educației și al tineretului, cât și necesitatea unor sinergii între acestea.” (Gabriel Brezoiu, lider de grup)
Vizită la guvernul local din Fuerteventura - întâlnire cu consilierul pe Educație și Tineret, doamna María Jesús de la Cruz Montserrat
Astăzi, pot să spun că sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a participa la Youth Exchange-ul “Greta`s message” din Insulele Canare, Fuerteventura, loc exotic în care magia verii nu se stinge iar soarele nu se răcește. Am acumulat multe cunoștințe despre climate justice și acțiunile care se iau în acest sens. Mă simt mult mai responsabilă față de mediul în care trăiesc și mi-am format un mindset de a consuma mai puțin în general. Am conștientizat cât de important e să ai obiceiuri eco-friendly și să îi îndemn pe ceilalți să respecte casa în care trăim. Am rămas impresionată de viața lui Mr Tony Gallardo Campos, membru fondator Avanfuer, cum el a renunțat la cariera de medic pentru a lupta ca Fuerteventura sa devină o biosferă, ceea ce a și reușit, deși nu a fost ușor, el fiind în prezent “El director de Fuerteventura, Reserva de la Biosfera ”-“If I can do it, you can do it”.
Participanți ascultând și învățând politici de sustenabilitate
Pot spune că am plecat din prima cu gândul că acest proiect nu va fi susținut din cauza pandemiei dar spre norocul meu, nu am avut dreptate. Pe lângă oamenii minunați și priveliștile exotice, implicarea și mentalitatea oamenilor în activități ce presupun bunăstarea mediului înconjurător fără sa aștepte nimic în schimb lăsa de gandit.
Exemplele oferite pe parcursul proiectului, adică: curățarea plajelor, sustenabilitatea în deșert, crearea unei biosfere, raspandirea conștientizarii și multe altele sunt demonstrații care m-au motivat sa imi reconsider activitățile la fiecare pas.
Orice acțiune are și reacțiune, Avanfuer a reușit sa transmita acțiunea, restul depinde de noi. (B. T.)