05 December 2019

Training Course - [FR-286] „Dance your ability”, 12.11.2019-22.11.2019, Pamiers, Franța


În perioada 12–22 noiembrie 2019 a avut loc cursul de formare Erasmus+ „Dance your ability”, bazat pe tema incluziunii, în special a persoanelor cu dizabilități, prin metode inovatoare (terapia prin dans). Proiectul a avut loc în Bedeille, Franța, și a avut participanți din următoarele țări: Cehia, Grecia, Macedonia, Slovenia, Polonia, Franța și România.
Anca și Geanina au fost participantele din partea României. Mai jos puteți citi experiența lor din cadrul acestui proiect.

„Dance your ability”, 12.11.2019-22.11.2019, Pamiers, Franța

Anca

„A fost o experiență uimitoare. Îmi este foarte greu să aleg o activitate sau un atelier care m-a atins mai mult, pe care să îl împărtășesc. Toate atelierele au fost construite gradual și împreună au creat contextul pentru a ne descoperi pe noi înșine, pe ceilalți și cum e să faci parte dintr-o societate incluzivă, bazată pe o relaționare autentică și deschisă. Am folosit dansul ca metodă de a experimenta emoțiile noastre și de a le transforma, de a îi vedea cu adevărat pe cei din jurul nostru și de a crea relații. Eu am descoperit că munca cu persoanele cu nevoi speciale este una care îți oferă mai mult decât poți tu să oferi. 

A fost impresionant să descopăr ușurința de a comunica și de a te conecta cu cei din jur fără a folosi cuvinte, doar limbajul corporal și inima deschisă. Ne-am urmărit tiparele din dans pentru a ne cunoaște mai bine, am folosit simbolul în dans pentru a ne exprima autentic, ne-am lăsat purtați de mișcare, ne-am lăsat priviți în timp ce dansam și am privit la rândul nostru, sufletul celuilalt. Experiența care m-a atins într-un mod deosebit a fost un atelier în care am experimentat realitatea persoanelor nevăzătoare, în care am trăit o parte din realitatea lor și am învățat să ne folosim celelalte simțuri în dans.

Atelierele practice au avut la bază o fundamentare teoretică ce a limpezit și clarificat ce am experimentat pe ringul de dans și pentru mine, personal, a fost o revărsare binevenită de cunoștințe. Am învățat enorm de multe lucruri, atât sub aspectul tehnic al metodei utilizate în cadrul proiectului, dar, în special, sub aspectul abordării din punct de vedere emoțional a incluziunii persoanelor din jurul nostru. 

M-a cucerit, de asemenea, îmbinarea dansului cu alte metode de prelucrare a emoțiilor și a trăirilor, prin poezie, desen, împărtășiri. Sunt recunoscătoare pentru această experiență minunată care m-a surprins în toate modurile posibile.”
„Dance your ability”, 12.11.2019-22.11.2019, Pamiers, Franța

Geanina

„Cursul de formare Erasmus + „Dance your ability”, a reprezentat, pentru mine, al doilea curs de formare de acest calibru! A fost o experiență interesantă, inedită, aș îndrăzni să spun, ținând cont de specificul acesteia. Emoțiile de la început, întrebările care se perindau în mintea mea, mai ales în ziua când am plecat spre Franța, au fost spulberate de poveștile de viață pe care le-am aflat la acest training. Toate aceste așa-zise probleme s-au dovedit a fi neînsemnate în comparație cu adevăratele lecții de viață pe care mi le-au oferit toți cei prezenți, cu care am interrelaționat în perioada desfășurării cursului. Ambiția, puterea lor interioară, bucuria de zâmbi, seninătatea cu care privesc problemele „oferite/dăruite” de viață sunt doar câteva lucruri pe care le-am aflat de la ei. 

Utilizarea dansului ca metodă/terapie, unică aș spune, de a accentua emoțiile, empatia dintre oameni și, ulterior, de a le transforma în relații, în cunoaștere a reprezentat, pentru mine, ineditul acestui curs de formare. Deși sunt profesor, nu am avut ocazia, până acum, să lucrez direct cu persoane cu nevoi speciale. Grație acestui curs de formare am cunoscut astfel de Oameni care mi-au oferit cea mai frumoasă lecție, aceea a generozității, a implicării și dăruirii totale! Am descoperit, astfel, faptul că dansul poate deveni un „instrument” prin intermediul căruia poți comunica, împărtăși, dar și crea emoții, stări, legături. Am învățat, în acest sens, prin atelierele și workshop-urile desfășurate, cum poți implica, include persoanele cu nevoi speciale în viața de zi cu zi, în societate, dar și cum putem crește stima de sine, încrederea în tine sau cum ne putem (re)descoperi.

Concluzionând, îi îndemn pe toți să treacă peste emoții, temeri sau... prejudecăți și să aplice pentru aceste proiecte/cursuri de formare/voluntariat, fiindcă merită! Astfel de oportunități îți schimbă modul de a gândi, de a te implica, de a te forma, de a te (re)cunoaște, de a te (re)descoperi.

„Dance your ability”, 12.11.2019-22.11.2019, Pamiers, Franța