17 November 2017

Ce a însemnat pentru participanți cursului de inițiere în limba arabă susținut de Lamia Ajala?

„Consider că experiența cursului de limba arabă trebuie povestită nu doar din pricina faptului că a avut un impact mare asupra oamenilor, aplicând peste 200 de persoane, ci datorită atmosferei, oamenilor pe care i-am cunoscut și informațiilor pe care le-am dobândit.

Pentru început, aș vrea să menționez că acest curs a fost posibil datorită comunității GEYC din România și comunității AVER din Tunisia care au decis să se alăture programului de schimb Euromed organizat de Fundația Anna Lindh. Lamia Ajala, membră a comunității AVER, a fost găzduită în România timp de o lună de către GEYC, iar unele din obiectivele ei constau în promovarea culturii tunisiene prin intermediului cursului de arabă. Cursul de arabă a avut loc în sălile Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine din cadrul Academiei de Studii Economice și s-a desfășurat de-a lungul a 8 ședințe cu durata de 3 ore.



Cursul a debutat cu prezentarea comunității GEYC, fără de care nu aș fi putut lua parte la o astfel de activitate și de care am ramas impresionată. Pe parcursul primului curs fiecare dintre noi am invățat sa ne prezentăm în arabă, am învățat formule de salut și am facut „cunoștință” cu alfabetul arab. În același timp, am remarcat bunătatea din sufletul Lamiei precum si simplitatea sa. Replica ce ne amuza cel mai tare era ‘c’est facile’ (este ușor) atunci când Lamia ne învăta anumite cuvinte în arabă, cuvinte pe care abia reușeam să le pronunțăm.




Începând cu cel de al doilea curs am recapitulat informațiile dobândite prin intermediul unor joculețe interactive. Pe langă faptul că rețineam mult mai ușor cuvintele, acele joculețe ne ajutau să ne cunoaștem mai bine atât pe noi, cât și pe ceilalți participanți.




Atmosfera a fost relaxantă, interactivă, presărată cu zâmbete și râsete. Personal, cred că aceste elemente ne-au făcut să ne dorim și mai tare să învățăm această limbă. Astfel, fiecare participant cunoaște fiecare literă din alfabetul arab, formulele de prezentare si de salut, cifrele arabe, culorile, zilele săptămânii, lunile anului, anotipurile, pronumele, membrii familiei, alimentele, întrebari și expresii cu care ar putea să se descurce într-o țară arabă.



Ultimul curs a constat într-o recapitulare, urmată apoi de un test. Fiecare dintre noi simțea emoțiile atât a ultimului curs, cât si a testului. Fiecare participant a fost motivat și a pus suflet in ceea ce am realizat de-a lungul acestei experiențe și acest lucru se simtea fără îndoiala. Testul a constat într-o parte scrisă și o parte orală. Exercitiile și întrebările erau legate de ceea ce am facut la curs: alfabet, numere, zilele săptămanii, membrii familiei, etc. Dovada faptului că în România există mult interes față de lumea arabă a constat in faptul că testul a fost promovat în proporție de 100% și cu note surprinzător de mari, ceea ce m-a bucurat.



În urma testului, pentru a uita de emoțiile anterioare, am ieșit cu toții pentru a sărbători ceea ce am acumulat de-a lungul a trei săptămâni și mai ales dezvoltarea personală a fiecaruia, iar Lamia a gustat din câteva dulciuri traditionale romanești.


Fiind proiectul de suflet a multor persoane, se urmărește o continuitate a acestuia și viitoare colaborări între Tunisia și România. Comunitatea GEYC ne-a dat vestea că se fac demersuri în ceea ce privește o deplasare a noastră în Tunisia pentru a putea aplica informațiile dobândite și de a continua experiența noastră cu limba si cultura arabă.




Mă bucur că am avut șansa să particip la un astfel de curs, că am cunoscut-o atât pe Lamia, cât și membrii GEYC. Sper că pentru noi, participanții, legătura cu limba arabă să nu se oprească aici, iar în ceea ce privește cursul, sper să continue pentru a putea profita mai multe persoane de această experiență.”

- Oana Socol