19 September 2016

Să descoperim Serbia!

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, aceasta a fost ziua în care eu împreună cu alţi şase tineri minunaţi am ajuns în Rudnik, Serbia pentru a participa la Youth exchange-ul “Seeds for sustainable development and youth work”.  Era o zi însorită ce prevestea începutul  unei experienţe frumoase şi al unor prietenii noi. Deşi am avut un drum lung de parcurs şi oboseala îşi spunea cuvântul, entuziasmul de a descoperi locuri, oameni şi lucruri noi ne învăluise şi ne lumina cu zâmbete.


De o cascadă de zâmbete am avut parte pe parcursul întregului proiect, deoarece activităţile de consolidare a echipei şi energizare ne-au înveselit şi ne-au ajutat să formăm un grup multicultural compact. Grupul mare, mai exact de 42 de participanţi proveniţi din şase ţări (Macedonia, România, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Portugalia şi Serbia), a fost o adevărată provocare a colaborării, transformată într-un real succes, drept dovadă fiind materialele pe care le-am realizat pentru a crea o companie online prin care să dezvoltăm conştiinţa civică privind problemele mediului. Tema abordată, „Sustainable development”, ne-a ajutat să realizăm cât de important este să dezvoltăm sociatatea în care trăim ţinând cont de nevoile mediului înconjurător.
Însă, nu ar trebui să uit de seara interculturală care este unul dintre momentele cele mai aşteptate dintr-un youth exchance. Seara românească a fost o explozie de energie datorită dansurilor populare româneşti şi un moment delicios datorită bucatelor tradiţionale. Membrii echipei: Ana, Roxana, Eusebiu, Adrian, Bianca şi Oana şi-au dat tot interesul pentru a crea o atmosferă minunată şi au reuşit cu brio.
Cele zece zile petrecute în Rudnik au trecut ca un vis şi datorită faptului că am avut parte de drumeţii pe munte şi o excursie în orasul Gornji Milanovac care nu ne-au lăsat să ne plictisim nicio clipă. Sunt ferm convinsă că această experienţă ne-a îmbogăţit cu amintiri fabuloase, informaţii utile şi prieteni extraordinari.
Şi dacă eu nu am fost suficient de convingătoare, Roxana vă va spune ce a însemnat pentru ea această experienţă: „A fost o experinţă extraordinară pentru mine în Rudnik şi am strâns foarte multe amintiri dragi. A fost primul meu youth exchange, aşa că am simţit şi trăit fiecare clipă la maximum. Am cunoscut nişte oameni minunaţi care m-au motivat şi îndemnat să încerc lucruri noi fără să-mi fie teamă. Cu toţii am fost un grup unit şi am fost îngăduitori, am învăţat să ne ascultăm părerile, ideile şi să le alegem pe cele mai bune. În plus, tema abordată s-a dovedit a fi foarte accesibilă, am reuşit să înţelegem importanţa protejării mediului, a locului în care trăim şi a reusurselor pe care le utilizăm. M-am ataşat foarte mult de oamenii pe care i-am cunoscut acolo şi momentul despărţirii m-a emoţionat până la lacrimi. Totuşi, am plecat cu speranţa de a-i reîntâlni cândva, undeva. Consider aceste zile ca fiind un mare pas din viaţa mea, pentru că m-am întors cu o experienţă superbă pe care nu o voi uita niciodată. ” –Pal Roxana
Dacă aveţi îndoieli încă, Adi a creat un filmuleţ reprezentativ pentru acest youth exchange. Cu siguranţă, el vă va convinge să participaţi în astfel de activităţi. –Tamaşi-Klaus Adrian