12 May 2016

Ești tânăr și vrei să te implici? Nimic mai simplu…. Comunitatea ta te așteaptă!

Cu siguranță dacă citești acest articol ești printre acei oameni care la un moment dat a recunoscut faptul că trebuie să fie schimbarea pe care vrea să o vadă în lume, că este esențial să evolueze față de versiunea sa de ieri și nu în cele din urmă, este benefic să fie de ajutor și să nu facă mai mult rău decât bine. Însă întrebarea la care mulți se chinuie să răspundă este cum?

La nivel local, este foarte ușor să te implici. Observi nevoile din comunitate și acționezi. Iată cum!

Caută un ONG care te susține și te ajută să faci ceea ce îți place, care te face să înveți lucruri noi și care îți oferă multe posibilități. Nu e greu! Trebuie să te informezi, să cauți, să cercetezi și lumea organizațiilor nonguvernamentale te va primi cu brațele deschise. Fă-ți prieteni, impică-te, ia inițiativă și schimbă ceva! Dezvoltă-te personal și ia ceva bun din fiecare experiență prin care treci.

Din acest punct de vedere, aș putea să spun că pentru unele orașe, tinerii sunt motorul schimbării și inițiativei. Bacăul, spre exemplu, este animat de voluntari care se luptă cu municipalitatea și cu opinia publică pentru a aduce parcuri părăsite și uitate în atenția oamenilor, care fac manifestări culturale sau care aduc sportul în prim-plan prin festivaluri naționale. Descoperă domenii noi și le cercetează și îi îndrumă și pe alții spre a face asta, ies pe geam dacă li se închide o ușă atunci când vine vorba de finanțare și nu în ultimul rând….nu renunță la visele lor.

Poate ONG-urile nu sunt chiar locul unde te simți tu cel mai bine (deși, o mărturisesc și eu și toți prietenii mei….voluntariatul crează cea mai cruntă dependență). Caută un YoutHub, un centru de tineret, un grup informal în care să te manifești și să îți ajuți comunitatea. Nici acest lucru nu te ajută? Atunci poate că vrei să îți creezi tu mediul propice dezvoltării, mediul în care îți ajuți semenii. Știi că cerul e limita, nu? ( și, mai nou, ONG-urile se fondează și mult mai ușor, deci ești privelegiat!)

Trăim în secolul XXI și poate că ești o persoană cu preocupări mai….cibernetice. Nicio problemă! La timpuri noi, poți să schimbi ceva într-un mod nou. Scrie. Fotografiază. Filmează. Fii cel ce schimbă opinii și îi face pe alții conștienți de lumea noastră, în care putem face multe spre a ajunge perfectibilă. Implică-te on-line și în proiecte care cer acest lucru. Ajută-ți colegii ce într-adevăr vor să
schimbe ceva să țină partea vizuală sau comunicarea cu presa și în social media.

Însă cel mai important sfat l-am lăsat la sfârșit. Investește în tine. Ajută-te să crești. GEYC face asta la nivel național și internațional. Profită de ce poți învăța și ia totul cu tine pentru a aplica lucrurile noi la nivel local. Cine știe….Poate că exepmlul tău va fi urmat!