07 October 2015

Știi Agenda 2030? Unde te vezi peste 15 ani?

Să facem un mic exercițiu de imaginatie: unde te vezi peste 15 ani? Cum ti-ai dori sa fie lumea in care traiesti in 2030? Acum iti poti concretiza planul pe termen lung. Ai agenda de dezvoltare post-2015.
‘’2015 nu este un an oarecare, este anul in care avem sansa sa schimbam cursul istoriei’’ – Ban Ki-moon, Secretar General ONU

La Summitul Dezvoltarii Durabile (Septembrie 2015, New York), 193 de lideri din lume si-au exprimat angajamentul fata de cele 17 Obiective Globale, pentru a realiza trei lucruri extraordinare in urmatorii 15 ani:
  1. Eradicarea saraciei extreme
  2. Lupta impotriva inegalitatii si a injustitiei
  3. Combaterea schimbarilor climatice
Obiectivele Globale pentru Dezvoltare Durabila (ODD) pentru dezvoltare durabila construiesc pe realizarile celor 8 Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) adoptate in 2000.
‘’Noua agenda este una universala si relevanta pentru toate tarile aflate in diferite stadii de dezvoltare’’- Helen Clark, Director UNDP
Punctele cheie ale ODD sunt:
- DEMNITATEA (O1 – Eradicarea saraciei in toate formele sale si de pretutindeni, O5 – Promovarea egalitatii de gen)
- OAMENII (O2 – Eradicarea foametei, asigurarea calitatii alimentare si a nutritiei adecvate si promovarea unei agriculturi durabile, O3 – Asigurarea conditiilor pentru o viata sanatoasa si promovarea principiilor acesteia pentru toti, O4 – Educatia incluziva si echitabila si oportunitati de invatare pe tot parcursul vietii pentru toti)
- PLANETA (O6 – Asigurarea accesului la apa si managementul durabil al apei, O12 – Asigurarea unei productii si a unui consum durabil, O13 – Adoptarea unor masuri urgente pentru combaterea incalzirii globale si a efectelor acesteia, O14 – Protejarea si utilizarea durabilia a oceanelor, marilor si a resurselor marine, O15 – Protectia si promovarea utilizarii durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabila a padurilor, combaterea desertificarii, oprirea si inversarea degradarii solurilor si terenurilor si stoparea pierderii biodiviersitatii)
- PARTENERIATUL  SI  JUSTITIA (O16 – Sustinerea unor societati pasnice si inclusive pentru o dezvoltare durabila, asigurarea accesului la justitie pentru toti si dezvoltarea unor institutii eficiente, responsabile si inclusive, O17 – Consolidarea mijloacelor de punere in aplicare si revitalizarea parteneriatului global pentru o dezvoltare durabila)
- PROSPERITATEA (O7 – Accesul facil si sustinut la energie regenerabila, O8 – Promovarea unei cresteri economice sustinute si incluzive si conditii de munca decente pentru toti, O9 – Avansarea unei infrastructuri rezistente, o dezvoltare durabila si incluziva a industriilor, facilitarea inovarii, O10 – Reducerea inegalitatilor dintre si din cadrul statelor lumii, O11 – Managementul oraselor pentru ca acestea sa devina incluzive, sigure si sustenabile)

Ce poti face tu?
Constientizeaza consecintele alegerilor tale la nivel global fiind constient de provenienta si ciclul de viata al obiectelor pe care le folosesti. Invata cum principiile dezvoltarii durabile pot fi aplicate in viata de zi cu zi. Redu, reutilizeaza, recicleaza. Ofera un exemplu pozitiv in comunitate si implica si alte persoane in actiuni care au la baza promovarea dezvoltarii durabile. ANALIZEAZA, INTELEGE, ACTIONEAZA si INSPIRA.




Acest material a fost redactat ca follow-up al sesiunii de training pentru profesionistii din mediul ONG si mass-media (Iasi), derulata ca parte a proiectului “Informatie multiplicata, un plus de impact”. Proiectul este  implementat de ARCADIA cu sprijinul MAE si in parteneriat cu UNDP, in contextul Anului European pentru Dezvoltare 2015. Atelierul a oferit o privire de ansamblu asupra obiectivelor de dezvoltare internationala conform agendei post-2015 si a pus la dispozitia participantilor instrumente si materiale care pot fi utilizate ulterior pentru diseminare  la nivelul societatii civile si mass-media.