E deja august. Zilele de vară sunt numărate, aşa că nu mai lenevi în pat, ascuns de soare, ci fă ca restul vacanţei să devină memorabil.
Sigur în timpul anului au existat lucruri pe care ai vrut să le faci, dar le-ai tot amânat din lipsă de timp. Ei, bine, acum e momentul să le pui în practică.
1. Învaţă ceva nou
Există nenumărate ateliere interesante care sunt intens promovate pe reţelele de socializare. Cu siguranţă e măcar unul care ţi-a atras atenţia.
Dacă n-ai găsit ceva care să fie conform preocupărilor tale zilnice, poţi oricând încerca să faci ceva cu totul nou. Poţi învăţa despre pictura renascentistă, să faci cele mai reuşite fotografii sau chiar să desluşeşti misterele Universului. Pentru că nu strică niciodată să îţi depăşeşti zona de confort, ci dimpotrivă, chiar e recomandat, pentru că în felul asta eşti mai deschis oportunităţilor şi te dezvolţi intelectual.
*pont: aruncă un ochi site-ul Fundaţiei Calea Victoriei. Au cursuri pe teme variate, iar studenţii beneficiază de reducere. De asemenea, dacă eşti genul care e nedespărţit de laptop şi internet, poţi aduce asta în beneficiul tău. Aşa că pune-te pe căutat cursuri online. Multe fac parte din programele marilor universităţi din afară, aşa că poţi obţine în felul acesta şi un atestat oficial. (vezi:https://www.coursera.org/ )
*bonus: pe lângă faptul că te alegi cu informaţii noi, poţi găsi oameni cu care să ai lucruri în comun.
2. Ceva diferit în fiecare zi
Cu siguranţă ai simţit că orele trec foarte repede. Totul se petrece într-o mare viteză. Alergi să faci cât mai multe, iar la finalul săptămânii parcă nici n-ai avut timp pentru tine. Acum e luni, acum e duminică, iar mâine o iei de la capăt. Şi de cele mai multe ori, observi că ai îndeplinit o grămada de taskuri la muncă, la facultate, liceu, etc, însă n-ai avut deloc timp de ceea ce-ţi doreai tu cu adevărat.
Acum e momentul potrivit să începi să-ţi rezolvi taskurile proprii, să-ţi îndeplineşti dorinţele. Iar ca totul să se desfăşoare ca la carte, începe prin a-ţi face o listă cu tot ce ai vrea să faci. Apoi, împarte-le în aşa fel încât, în fiecare zi să faci ceva nou. La sfârşitul săptămânii bifează tot ce ai reuşit să realizezi, şi vei avea satisfacţia că nu ai pierdut timpul în van.
*exemplu: To do list
sursă foto |
Luni: Gătit (o reţetă nouă).
Sfat: invită-ţi prietenii să gătească cu tine. În felul acesta petreceţi mai mult timp împreună, încercând lucruri noi. Dacă ardeţi mâncarea, puteţi oricând să daţi comanda de pizza.
Marţi: Atelier handmade acasă. Probabil că te-ai uitat de multe ori la tutoriale de DIY(do it yourself), doar că din varii motive, n-ai reuşit să pui în practică ce ai învăţat. Aşa că dă fuga la magazin şi cumpără-ţi cele necesare şi pune-te pe încropit lucruri frumoase.
Sfat: pune-ţi la vedere obiectul DIY ca semn al unei izbânzi personale.
Miercuri: Donează. Cu siguranţă ai haine pe care nu le mai porţi de ani de zile sau poate nişte jucării care nu-ţi mai folosesc. Aşa că aruncă un ochi prin dulap, pentru că vei găsi ceva ce ţie nu-ţi mai foloseşte, dar ştii că alţii s-ar bucura să le aibă.
Sfat: Creează un event pe Facebook şi invită-ţi prietenii să participe. Fă Miercurea Altruistă şi ajută pe cineva. Un zâmbet adus pe chipul cuiva îţi însenina şi ţie ziua.
Joi: Fă sport! Aleargă, fă gimnastică în casă, mergi la sală sau ieşi la un joc de basket în parc. Pe lângă faptul că te menţii în formă, mişcarea îţi dă şi o stare de bine
Vineri: Mergi într-un loc nou. Sigur te-ai plictisit de decorul din locul în care-ţi bei zilnic cafeaua. Aşa că ieşi din monotonie şi încearcă să treci pragul unui alt pub. Gustă ceva diferit. Experinţele senzoriale iţi vor ridica moralul şi-ţi vor deschide apetitul de a ieşi mai des din rutină.
3. Călătoreşte
Călătoriile te fac să te dezvolţi. Înveţi lucruri noi, vezi locuri diferite, iar amintirile îţi vor rămâne mereu în suflet. Cu cât ieşi mai des din mediul tău, din oraş sau chiar din ţară te îmbogăţeşti atât spiritual, cât şi intelectual.
Aşa că vara asta nu pierde timpul, urcă-te în prima maşină, tren sau avion şi explorează locuri noi. Mergi la mare, înoată, sau fă o expediţie pe munte. Ideea e să nu rămâi toată vara în oraşul tău.
Dacă eşti student, avanatajele sunt de partea ta, pentru că există numeroase tabere oferite fie de universităţi, fie de diferite ONG-uri. Aşa că pune-te pe trimis aplicaţii. Iar dacă vara asta ai ratat oportunitatea de a pleca, poţi încerca oricând şi-n restul anului universitar.
Linkuri utile : GEYC, http://thebesttravelled.com, http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm.
4. Plimbă-te cu bicicleta
Ce mod mai bun de a vedea oraşul decât acela de a-i cutreiera pe două roţi străzile principale sau pe cele mai ascunse de trafic? Pedalatul devine mod de viaţă în Bucureşti, fiind tot mai des subiect central în numeroase campanii de promovare. Chiar dacă n-ai participat până acum la evenimentul anual SkirtBike sau la vreo acţiune OPTAR (interesează-te de proiectul lor, Drumuri Verzi Bucureşti), poţi oricând să fii ambasador al bicicletei printre prietenii tăi. Faceţi împreună o ieşire, iar dacă sunteţi începători şi vă e frică să vă aventuraţi în trafic, încercaţi aleile din parc.
5. Mergi la un concert
sursa foto |
Toţi iubim muzica şi mulţumită schimbărilor politice şi a industriilor culturale din ultimii 20 de ani, aceasta a devenit accesibilă unui număr tot mai mare de oameni. Ascultăm mereu muzică, fie acasă, în intimitate camerei noastre, fie la căşti în metrou, ori in club, iar fiecare are genul lui preferat sau cel puţin o trupă de suflet.
Experienţa concertelor nu poate fi comparată cu nimic. E un sentiment unic să cânţi alături de zeci sau sute de oameni versurile unei piese care ţi-a „bântuit” zilele şi nopţile. Aşa că, dacă vezi că artistul tău preferat îşi anunţă un concert în oraşul tău, nu te gândi de două ori, ci pune mana pe bilete imediat.
6. Citeşte
Cărţile vor fi mereu porţi către alte lumi. Ele îţi vor deschide mintea şi-ţi vor îmbogăţi vocabularul. Te vor face mai creativ, pentru că pe măsură ce parcurgi câte o pagină, imaginaţia ta va lua amploare şi va depăşi de fiecare dată barierele. Deci, autodepăşeşte-te citind! Intră în comunităţile împătimiţi ai cărţilor, citeşte recenziile sau recomandările lor, inspiră-te. Iar în ultimă istanţă, încearcă la rândul tău să scrii sau să povesteşti cunoscuţilor despre cărţile care te-au marcat.
*pont: poţi începe cu site-ul românesc BOOKTOPIA, apoi răsfoiește cărţile recomandate de Centrul de Resurse GEYC
7. Adoptă un animăluţ
Dacă ţi-ai dorit de mult un prieten blănos sau înaripat, însă preţurile din pet shop-uri te-au cam oprit din a avea un animăluţ, de ce nu ai lua în calcul varianta adoptării unuia?
Dă de veste printre prietenii tăi şi cu siguranţa vei avea cel puţin o cunoştinţă care are de dat un pui de pisică sau de câine. În felul acesta, nu numai că vei avea bucuria de a oferi un cămin unui sufle , dar vei fi răsplătit cu un camarad prietenos şi iubitor.
8. Fii voluntar!
Desigur că e greu să o ţii mereu numai în internshipuri sau ONG-uri. Munca neplătită poate crea o stare de disconfort şi frustare totodată. Însă atunci când rezonezi cu o cauză, nu vei mai vedea tot efortul depus ca pe o corvoadă, ci vei avea satisfacţia că ai realizat ceva. În plus, experienţa de voluntariat înseamnă să nu te pui pe tine pe primul plan, ci să înveţi să fii altruist. Iar la final, nu numai că vei avea ce trece în CV-ul tău, dar vei avea observa că ai obţinut mai mult decât nişte skilluri. Înveţi să lucrezi în echipă, să oferi din timpul tău liber, iar la finalul zilei, vei rămâne cu un sentiment de mulţumire personală. Nu mă crede pe cuvânt, convinge-te singur.
Pe scurt, nu-ţi irosi restul vacanţei de vară, ci angajează-te în activităţi diverse.Totodată, fii organizat. Poartă mereu cu tine o agendă şi notează-ţi de fiecare data când ai o idee nouă. Îmbină utilul cu plăcutul, joaca cu învăţatul şi uşor-uşor lucruri pe care le considerai dificile iniţial, îţi vor veni natural.