05 December 2019

Curs de formare - [HR-347] Joyful Leadership, 10.11.2019-16.11.2019, Zagreb, Croația


În perioada 10-16 noiembrie 2019 s-a desfășurat în Zagreb,Croația, cursul de formare Erasmus+ „Joyful Leadership” [HR-347], la care au participat 28 de reprezentanți din 9 țări: România, Italia, Grecia, Macedonia, Turcia, Armenia, Albania, Croația, Cehia.

Echipa României a fost formată din Gabriela Aramă (Iași), Irina Dumitru (București) și Sebastian-Gabriel Roibu (București). Ei au reprezentat GEYC, parteneri în proiectul Erasmus + al Asociației O.A.Z.A. din Croația. 


Joyful Leadership,  10.11.2019-16.11.2019, Zagreb, Croația

  Cursul de formare a reprezentat de fapt o oportunitate pentru cei care au parcurs si cursul online ce a oferit aspectele teoretice ale conceptului de „joyful leadership”, bazat pe o abordare holistică a „Arborelui Vieții” (Tree of life). Prin urmare, atât cursul online, cât și trainingul de formare, manualul și mentoratul individual au avut drept principal obiectiv de a crea o nouă generație de leaderi . Prin conceptul de „joyful leadership” se înțelege procesul de a-i influența pe ceilalți cu bucurie despre ce și cum trebuie făcut pentru a atinge obiective comune pentru beneficiul tuturor. 

Instruirea față în față a presupus experimentarea tuturor cunoștințelor teoretice prin diverse exerciții, simulări, dezbateri, exemple practice, proiecte de re-branding conduse de o echipă internațională de formatori , experți în acest domeniu. Sala în care s-a desfășurat cursul și locul de cazare se aflau chiar în centrul orașului Zagreb, la o distanță de doar 10 minute una de cealaltă, fapt care a permis tuturor participanților să poată vizita principalele obiective turistice în timpul liber. Programul cursului a fost foarte bine structurat și anunțat încă din prima zi de către organizatori. În afară de activitățile de formare propriu-zise, acesta a inclus și un tur ghidat al centrului vechi al Zagrebului, dar și activități fizice (dimineața), propuse și organizate chiar de participanți, și care s-au desfășurat fie outdoor („Zagreb Joyful Hunt”), fie indoor („Joyful Dance”). Un lucru inedit pentru majoritatea cursanților a fost mâncarea vegetariană propusă de restaurantul ”OAZA Joyful Kitchen” pe toată perioada desfășurării trainingului. 

Săptămâna de formare a debutat printr-o introducere în aspectele teoretice ale leadershipului, fără a realiza că treptat am început să facem parte dintr-un exercițiu de simulare, care a presupus trecerea subtilă prin mai multe stiluri de conducere: democratică, „laissez-faire”, apoi autoritară. A fost o modalitate de a descoperi primii cursanți ce au calități de leader, dar și pe cei care au preferat sa fie doar „follower” sau „observer”. În următoarele zile, exercițiile de simulare, jocurile propuse de formatori, dar și dezbaterile ce urmau după fiecare astfel de moment au dus la conștientizarea celor trei roluriși a faptului că în viața reală fiecare dintre noi se află în una dintre cele trei situații (leader, follower, observer). De asemenea s-a pus accentul pe importanța comunicării asertive, pe tehnici de negociere, pe descoperirea viziunii, misiunii și valorilor atât personale, cât și a organizației pentru care lucrăm. Proiectul de re-branding al unei firme de asigurări, dar care furnizează și servicii funerare, cea mai veche și mai cunoscută firmă de acest gen din Zagreb, a fost sarcina prin care am pus în practică foarte multe cunoștințe și informații acumulate în cadrul acestei perioade de formare, dar care a presupus și dezvoltarea creativității, formarea echipei, asumarea unor roluri, contribuția personală la reușita prezentării prin competențele personale și profesionale ale fiecărui membru, dezvoltarea competenței de prezentare a ideilor în fața unui juriu după modelul „The Apprentice Show”. 

Cursul „Joyful Leadership” a reușit să adune la un loc participanți provenind din țări diferite, culturi diverse, profesii multiple și oameni cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. În pauzele de coffebreak, am avut ocazia să ne promovăm țara și cultura prin organizarea unui snack-bar cu produse românești, vegetariene, care au fost foarte apreciate de toți participanții. Înainte de a începe cursul, dar și pe toată perioada formării, comunicarea între cursanți, dar și între organizatori și cursanți s-a desfășurat și pe grupul de Facebook al proiectului și pe grupul de Whats Up. Împărtășirea de impresii, distribuirea de fotografii din cadrul cursului, dar și de la evenimentele de diseminare ale cursului „Joyful Leadership” continuă pe cele două grupuri. 

„Despre experiența mea Erasmus sunt multe de spus, consider că este un motiv prin care multe persoane interesante se strâng la un loc cu un motiv comun, acela de a crește și de a se dezvolta. Acest proiect Erasmus, intitulat „Joyful Leadership” ne-a dat ocazia să interacționăm cu persoane cu diferite vârste și domenii profesionale astfel încât ne-a largit orizonturile în ceea ce privește cultura diferitelor țări, dar și mentalitatea oamenilor de diferite vârste. 

Consider că prin acest proiect am deprins niște informații extraordinar de importante pentru un leader în creștere, astfel încât am învățat să oferim conducerea, să ascultăm și să știm când e nevoie să luăm noi cârma și când nu. Încă din primele momente petrecute în Kitchen, staff-ul OAZA a fost primitor si dornic să ne puna la încercare toate aptitudinile noastre. Ceea ce a fost cu adevărat special legat de această experiență este că, pe langa training-ul de înaltă calitate, au fost și câteva mici joculețe ce au rulat în spatele celor setate inițial, lucru care a făcut ca experiența primită să atingă noi limite. Trainerii extraordinar de bine pregătiți și dornici să ne inspire și să ne ajute să ne atingem potențialul maxim, fără a ne influența să urmăm o cale greșită sau impusă de ei. Consider ca „Joyful Leadership”, oferit de OAZA este unul dintre proiectele de elită ce se pot obține prin Erasmus+ și consider că orice persoană pasionată de asta ar trebui să ia parte la acest proiect. Un lucru ce iese in evidență este The Joyful Kitchen, ce ne-a oferit unele dintre cele mai gustoase si hrănitoare preparate vegane pe care le-am mâncat în viața mea.

Educație, mâncare și oameni minunați, acesta este trio-ul perfect pentru o experiență pe cinste.” (Sebastian Roibu)

Joyful Leadership,  10.11.2019-16.11.2019, Zagreb, Croația

Tema cursului Joyful Leadership este cea care m-a determinat să aplic pentru primul meu proiect Erasmus Plus și să mă îmbarc într-o călătorie ce avea să devină una de neuitat. Cu puține emoții și multă curiozitate ne-am început aventura în capitala Croației care ne-a întâmpinat cu ceva nori și ploaie și s-a încăpățânat să rămână așa pe parcursul întregii săptămâni. Dar atmosfera veselă, caldă, de comuniune din cadrul grupului și spiritul deschis al oamenilor pe care i-am întâlnit au compensat cu desăvârșire pentru vremea de afară. Am cunoscut oameni cu adevărat speciali, iar perioada petrecută alături de ei a fost presărată cu multe glume, zâmbete și povești de viață care m-au inspirat, descoperind că în ciuda diferențelor culturale, avem mult mai multe lucruri în comun care ne unesc.

Trainerii excepționali au făcut ca toate activitățile să se realizeze într-un mod distractiv și ne-au reamintit de importanța jocului în procesul de învățare. Construitul turnurilor din spaghetti, cursa cu baloane de săpun, supraviețuirea în deșert sau gestionarea unui sat eco, precum si toate celelalte simulări au avut ca obiectiv să ne ajute să ne cunoaștem mai bine pe noi, să înțelegem care ne sunt punctele forte și ce trebuie să îmbunătățim pentru a deveni lideri mai buni. Am învățat abilități de care voi avea mereu nevoie și pe care le voi putea folosi atât in cariera cât și în viața personală. 

O experiență greu de înlocuit sau de obținut in altă parte care mi-a depășit total așteptările si care s-a încheiat cu un singur regret : acela că s-a terminat prea repede, și care m-a învățat că întotdeauna vei găsi “a way for a better you” daca ai mintea și inima deschisă.  (Irina Dumitru) 

Joyful Leadership,  10.11.2019-16.11.2019, Zagreb, Croația