28 July 2019

European Fellowship on Youth Leadership: United We Stand for European Values

În data de 23 iulie în cadrul proiectului de solidaritate (Corpul European de Solidaritate) “United We Stand for European Values”  20 de participanți, cu vârste între 16 și 25 au luat parte la o simulare de proces decizional, organizat de către Dănilă Dragoș, din postura de facilitator, și Buliga „Andu” Alexandru, având rolul de moderator, pentru etapa de #getInvolved  din cadru European Fellowship on Youth Leadership (EFYL).

Evenimentul a avut rol informativ și introductiv în modul în care se iau deciziile la nivel instituțional european și a creat cadrul unui „safe -space” pentru împărtășirea și dezbaterea de idei cu scopul de a propune soluții pentru probleme aflate în comunitate, ținând cont de contextul european actual.

În acest sens, făcând uz pe din plin de educația non-formală  celor prezenți li s-au povestit care este drumul pe care trebuie să îl parcurgă o inițiativă ca să ajungă un proiect legislativ, dar și ce mecanisme și instituții sunt responsabile  pentru adoptare.



Pentru a ușura procesul de învățare a tinerilor implicați în atelier, formatul procesului decizional a fost simplificat, focusându-se pe următoarele etape: discuții pe grupuri politice, comisii de specialitate, negocieri, și în cele din urmă, votul.

Cadrul deschis al activităților a provocat participanții să vină cu diverse inițiative de proiecte legislative specializate pentru următoarele comisii de specialitate și anume: 
  • Drepturile femeii și egalitatea de gen;
  • Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară;
  • Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale;
  • Cultură și educație.


Inițiativele puse în discuție s-au referit la:
  • Implementarea gratuității sistemelor de învățământ superior în toate statele membre ale Uniunii Europene;
  • Crearea unui organism european responsabil cu suportul persoanelor abuzate;
  • Introducerea de semințe în interiorul țigaretelor (cu scopul de a mări numărul plantelor și arborilor, ținând cont că materialele din care sunt realizate țigaretelor vor fi biodegradabile);
  • Crearea unui program prin care după finalizarea studiilor studenților să li se ofere oportunitatea de a practica o meserie, ce are legătură cu o parte din curicula studiată în timpul facultății;

În această simulare participanților li s-a pus la dispoziție Manualul de Povești de succes privind antreprenoriatul social, rezultat în urma proiectului #PLAYEUROPE, ca exemple de bună practică în ghidarea și posibila îmbunătățire a drafturilor proiectelor legislative. 



În ciuda faptului că evenimentul în sine nu a cuprins întreg spectrul țintelor propuse de către #PLAYEUROPE,  participanții au fost introduși în conceptele creșterii interesului tinerilor asupra problemelor societății, participării democratice și cetățeniei active. Totodată, trebuie remarcat aportul adus de către acest manual, apreciat de către participanți în special pentru abordarea pragmatică și sfaturile (tips& tricks) în aducerea la viață a unei idei.

În cele din urmă responsabilitățile s-au divizat în mai multe segmente legate de spațiu unde a avut loc evenimentul (Spațiul Public European), chestiuni administrative și logistice, precum și gustări și coffee-break-uri- ocupându-se Dragoș. În procesul de selecție al participanților și comunicare ulterioară a fost nevoie de colaborarea dintre Dragoș și Andu. În ceea ce privește procesul de organizare a simulării Dragoș și-a asumat rolul de facilitator asumându-și responsabilitatea creării unui cadru teoretic lărgit, iar Andu de moderator în interiorul comisiilor de specialitate și grupurilor politice întreținând dezbaterile și ajutând la păstrarea unei structuri ușor de urmat și înțeles. 


De menționat ar fi aportul lui Andu în prezentarea succintă a poveștilor antreprenorilor și în realizarea pozelor, în timp ce Dragoș a prezentat țintele #PLAYEUROPE și  Corpul European de Solidaritate și a creat  un cadru deschis pentru negocieri între participanți înaintea votului propriu zis.  Atelierul a fost un succes și a fost întâmpinat cu un feedback pozitiv din partea participanților după 7 ore de simulare, unde informația complexă și pur  teoretică a fost îmbinată cu dezbaterile, discuțiile și joaca.