31 May 2019

Youth work - a path to peaceful societies, Blagoevgrad, Bulgaria

Între 13 și 21 mai 2019 a avut loc cursul de formare „Youth work - a path to peaceful societies” în Blagoevgrad, Bulgaria, organizat de partenerii de la Alternativi International, care a abordat tema conflictelor dintre diferite grupuri ale societății și a modalităților de transformare a conflictelor prin acțiuni non-violente.

Cursul de formare"Youth work - a path to peaceful societies" a avut loc într-un oraș frumos din Bulgaria, Blagoevgrad și a durat o săptămână întreagă. În ziua sosirii, toți participanții s-au adunat pentru o cină în cartierul etnic vechi din Blagoevgrad, numit Varosha. După aceea, cei care încă aveau suficientă energie pentru explorarea orașului s-au adunat într-un grup mic și s-au alăturat unui tur de noapte prin centrul Blagoevgradului, în același timp cunoscându-se mai bine între ei. 


Prima zi reală a cursului s-a axat în principal pe activitățile de team building. Acesta este un element crucial al oricărei activități, deoarece participanții trebuie să prindă încredere unii în ceilalți, pentru a putea lucra împreună.  
Astfel, participanții au format echipe pentru o vânătoare de comori în jurul Blagoevgradului și după cină a avut loc seara interculturală, unde toți participanții și-au prezentat țările și produsele tradiționale.

A doua zi, discuția a fost centrată pe subiectul păcii și al non-violenței. S-a vorbit mult despre conflict management, s-a realizat un mapping al conflictelor și al modalităților de a le gestiona.  În timpul acestor sesiuni, participanții au avut oportunitatea de a împărtăși cunoștințe despre acest subiect, experiența lor anterioară în domeniul tineretului.


Pentru că știm cu toții că atunci când muncim din greu avem nevoie și de pauze, a fost organizată o excursie de o zi întreagă la Rila, o mănăstire cu arhitectură minunată, peisaje captivante și peșteri misterioase. Aceasta a fost o reîncărcare completă a bateriilor, deoarece toți participanții au avut șansa de a se bucura de un picnic în natură împreună.

Cea de-a cincea zi a avut un Teatru Forum ca activitate principală, care s-a dovedit a fi cea mai iubită activitate de către participanții noștri până acum. Ei au fost împărțiți în grupuri mai mici și au trebuit să prezinte o problemă socială, iar audiența avea posibilitatea de a se ridica la orice moment și de a interveni în piesă, pentru a schimba scenariul. 



Pentru că organizatorii au încercat să mențină un echilibru între activitatea fizică și cea psihică, a doua jumătate a zilei a fost dedicată auto-învățării: participanții noștri au avut șansa de a alege între 2 și 4 cursuri online.
Următoarea zi a început cu un târg al ONG-urilor, unde participanții noștri au aflat mai multe lucruri despre instrumente pentru consolidarea păcii, drepturile omului, educație și no hate speech. Participanții au contribuit la învățarea comună prin împărtășirea de diferite exemple pe această temă.
Ultima seară a fost dedicată culturii și bucătăriei din Bulgaria.

În ultima zi au fost acordate certificatele Youthpass pentru toți participanții, apoi fiecare și-a împărtășit impresiile despre zilele care au trecut.  A fost o zi melancolică, deoarece participanții s-au împrietenit pe parcursul săptămânii, însă suntem siguri că vom revedea unele fețe în alte proiecte!