04 December 2017

TC-''Active citizens of Today'' Vordingborg, Danemarca

Și a venit timpul să scriu despre minunata experiență in Training course-ul ''Active citizens of Today'' (10.11.2017- 18.11.2017) din Vordingborg, Danemarca. Îmi este greu să îmi găsesc cuvintele, deoarece vreau să suprind esențialul, însă, în același timp, am atât de multe de zis. A fost experiența cea mai frumoasă și cea mai educativă pe care am avut-o până acum.



Când am plecat din țară, Adina și cu mine eram somnoroase (întrucât zborul nostru a fost la 6 dimineața), însă pline de speranță și nerăbdătoare de a începe această aventură. Era prima oară când Adina părăsea granițele românești și am trecut împreună cu ea prin mari emoții. După un zbor scurt, am ajuns în Copenhaga. Am luat trenul spre Vordingborg, unde Martha (cea care se ocupa de organizare) ne aștepta. Am așteptat să ajungă toți și apoi au făcut trainerii noștrii diferite joculețe menite să ne facă să ne familiarizăm unii cu alții și să ne cunoaștem mai bine. Nu ne-a luat deloc mult până să începem să legăm deja prietenii, întrucât toți eram deschiși spre nou si dornici de ne înțelegem de minune pe perioada proiectului. 



Prima zi s-a bazat tot pe exerciții de cunoaștere, socializare și team-building. A doua zi însă, am început să vorbim despre tema proiectului și anume, despre rolul cetățeanului pe plan local. Primul exercițiu a fost foarte interesant și toți am avut ocazia să ne folosim creativitatea și talentul actoricesc. Exercițiul presupunea punerea în scenă de către cele patru echipe a unei scurte piese de teatru despre cum erau cetățenii văzuți și tratați în diferite epoci. Echipa mea a avut Evul Mediu. Echipa era formată din șase membri din diferite țări. Această diveristate de mentalități, de educație și de cultură a făcut posibilă crearea a ceva foarte frumos, prin îmbinarea armonioasă a tuturor ideilor. Noi am ales să facem o piesă în care monarhii unui regat din Evul Mediu aveau toată puterea iar țărănimea nu avea niciun drept. Am avut un Mare Preot care se ocupa de tot ce se întâmpla in regat. La el vine să se plângă la o familie de țărani, care nu mai avea ce mânca și în care bărbatul este bolnav și nu mai poate munci. Tot ce au primit ei de la Marele Preot a fost o binecuvântare. Același tratament îl primește și văduva cu nouă copii, însărcinată cu al zecilea, care, nedăjduită și plină de speranță, vine să îi ceară ajutorul. Când este momentul de a raporta regelui și reginei despre ceea ce se întâmplă în regatul lor, Sfinția Sa minte și spune că totul este minunat, prosper și că toți supușii trăiesc în pace și armonie. Scopul acestei piese a fost de a arăta că, în Evul Mediu, numai cei nobili si cei ce făceau parte din cavalerie erau considerați cetățeni și doar ei aveau drepturi. Un țăran nu putea fi niciodată un cetățean, ceea ce în fapt arată că pe atunci titlul de cetățean era moștenit și nu se putea câștiga. Desigur că pentru înfăptuirea acestei mici capodopere, am avut nevoie să confecționăm două coroane potrivite pentru regi, o furcă pentru țăran și o cruce pentru Marele Preot. Totul a fost pură creativitate. Piesa a reușit să atragă atenția publicului, să transmită un mesaj și să îi amuze pe toți. Pe scurt, toată lumea a luat parte cu încântare la acest exercițiu și fiecare a avut un rol de jucat și un mesaj de transmis.



Eu, Adina, vă pot spune că scopul workshop-urilor a fost să facă o tranziție de la rolul cetățeanului pe plan local, până la cel pe plan național și în cele din urmă, cel pe plan european. Trainerii noștri, Marco și Marcus, au reușit să ne țină atenți pe tot parcursul proiectului, prin dezbateri, exerciții de actorie și zilnicele energizere. Planul lor a fost să implice toți participanții, astfel că încă de la bun început ni s-a prezentat un program cu diferite sarcini la care aveam posibilitatea de a alege unde să contribuim. 

Una dintre zilele proiectului am petrecut-o afară, vizitând orășelul Vordingborg alături de un ghid local. Deși a plouat, am avut ocazia să descoperim comunitatea de acolo și să vizităm câteva puncte de atracție. Ni s-au prezentat proiectele demarate de Martha împreună cu un colectiv de copii ai locului, care prin artă au reușit să dea viață diferitelor clădiri din oraș. De asemenea am vizitat și incinta Stars, o sală ce găzduia evenimente diverse și concerte, unde ni s-a explicat importanța voluntariatului în astfel de situații. Un cetațean activ este dispus să ajute, iar la Stars am avut ocazia să cunoaștem astfel de oameni. Cu toate că vremea n-a fost extraordinară în acea zi, pozele și amintirile de acolo vor rămane.


Ziua mea preferată a fost în schimb penultima din program, în care trainerii ne-au împărțit în grupuri pentru a concepe împreună un canal TV. Echipa mea a trebuit să realizeze un filmuleț de soap opera, iar echipa Mihaelei, știrile locale. Cu toate că am mai avut rețineri până atunci în a mă exprima și a-mi ieși din zona de confort, ziua aceea mi-a dat oportunitatea să mă afirm. Nu-ți dai seama cât de creativi sunt unii oameni până nu ai ocazia să lucrezi cu ei, iar acest exercițiu ne-a apropiat mai mult decât mă așteptam. Împreună am reușit să ne mobilizăm și să realizăm filmulețul la care s-a râs cel mai mult. Am fost norocoși să picăm în proiectul de soap opera, deoarece n-am avut limite când a venit vorba de creativitate și limbaj. O pasiune de-a mea este editatul video, iar această activitate mi-a dat ocazia să îmi pun abilitățile în aplicare și în același timp să fim, ca echipă, remarcați de traineri și ceilalți participanți.

Pe lângă toate workshop-urile interesante la care am luat parte, un lucru este cert, de acolo te întorci cu prieteni din toate colțurile lumii. Indiferent de cât de timid și stângace ești (cazul meu), toate activitățile sunt concepute în așa fel încât să-ți fie imposibil să NU te apropii de alți oameni. Când noii tăi prieteni află că nu ai mai părăsit Romania până acum, un lucru amuzant se întâmplă: toți te invită să le vizitezi țara și se oferă te cazeze, dragii de ei.


În astfel de proiecte vei da de oameni deschiși la minte și frumosi la suflet, iar singura ta grijă de după va fi cum să-ți plănuiești vacanța de vară astfel încât să-i revezi. Eu vă încurajez să aplicați la orice proiect Erasmus, veți avea parte nu doar de training intensiv, cât și de multe, multe îmbrățișări de care vă veți aminti cu drag mai târziu.

Bejgu Adina si Stefanoaia Maria Mihaela