29 October 2017

TC #REFUGEESWELCOME - Torremolinos, Malaga

Aventura noastră a început în însoritul oraș spaniol, Torremolinos, Malaga, din provincia Andaluzia, unde timp de o săptămână am participat la un proiect pe tema refugiaților, #REFUGEESWELCOME. Ne-am adunat un grup de 18 participanți din 9 țări diferite: România, Spania, Bulgaria, Ungaria, Italia, Grecia, Franța, Austria, Germania, dornici de a colabora și a face lucruri frumoase împreună.


Prima zi a început cu diferite jocuri și ice-breakuri, ca să trecem mai ușor peste emoțiile de la început, dar și pentru a ne cunoaște mai bine. Apoi a urmat o introducere despre proiect, unde ni s-au prezentat obiectivele proiectului și toate activitățile pe care le vom face împreună, dupa care, fiecare participant și-a exprimat propriile așteptări. La sfârșitul zilei am avut parte de o prezentare a organizațiilor din cele 9 țări participante la proiect.

Următoarele zile au continuat cu prezentări despre criza refugiaților, în special a celor din Siria. După fiecare prezentare, participam la discuții de grup unde participanții au împărtășit din experiența lor personală cu refugiații sau opinii cu privire la situația refugiaților din fiecare țară participantă la proiect și din Europa. Am analizat cum Europa și alte țări din Asia au reacționat la această criză, riscurile la care se supun refugiații când se hotărăsc să plece spre Europa, am vizionat testimoniale și reportaje din taberele de refugiați. După fiecare discuție aveam exerciții practice cum ar fi: dezbateri pro și contra, jocuri de rol, dialoguri din pielea unor diferite personaje. Toate au fost gândite pentru a ne ajuta să intrăm în pielea acestor oameni și a le înțelege mai bine deciziile.



A fost o experiență cu un puternic impact emoțional, deoarece este greu să te pui în pielea unor oameni disperați care fug din calea războiului, asumându-și nenumărate riscuri, fiind supuși uneori la diferite abuzuri și arătăți cu degetul de cele mai multe ori. Am realizat că uneori omenirea o ia razna și că uităm că suntem cu toții oameni și că ar trebui să fim mai altruiști și mai sensibili atunci când este vorba despre viețile unor omuleți nevinovați, care au pierdut aproape totul și trebuie s-o ia din nou de la zero. Chiar dacă tema proiectului nu a fost una ușoară, mă bucur foarte mult că am participat, deoarece am realizat că este mare nevoie de o campanie de sensibilizare a oamenilor cu privire la criza refugiațilo,lucru ce m-a făcut să nu rămân indiferentă și să-mi doresc să mă implic mai mult. Un alt motiv pentru care aș recomanda o astfel de experiență ar fi oamenii pe care îi cunoști. Este uimitor să cunoști oameni din diferite colțuri ale lumii și să schimbi cu ei diferite opinii și idei, fiind în același timp și un mod inedit de a cunoaște noi culturi. Deși proiectul a durat doar o săptămână, pot spune că m-am atașat foarte mult de toți omuleții și sper să îi revăd într-o zi.  
 - Alexandra

Pe langă activităţile specifice educaţiei non-formale, din care cu siguranţă am avut ce învăţa, prin intermediul acestui training course am înţeles că timpul nu este aşa limitat cum am fi crezut. In şapte zile « am călătorit » în opt ţări, am gustat mâncare specifică, am exersat dansuri specifice acestor ţări ! Am avut parte de şapte zile pline de activităţi, am reprezentat România, am aflat poveşti şi am purtat discuţii despre specificul regiunilor din care provin ceilalţi participanţi.



Una dintre activităţile pe care le-am apreciat cel mai mult a constat în vizitarea Facultăţii de Educaţie din cadrul Universităţii Malaga. Acolo am participat la o prezentare a proiectului în sine, dar şi a oportunităţilor Erasmus+ şi a modului în care acestea îţi oferă căi spre dezvoltare. Fie că înveţi să analizezi o situaţie dată, să îţi construieşti un argument şi să îl susţii, toate acestea într-un timp limitat, fie că te documentezi referitor la ce poţi vizita în oraşul în care vei locui pentru o săptămână sau pur şi simplu să comunici eficient cu cei din jurul tău, training-course-ul în care am participat a fost despre mult mai mult decât cunoştinţe « tehnice » şi rapoarte ! A fost despre oameni !



Aceste proiecte constituie o experienţă de neratat în viaţa fiecărui tânăr, tocmai prin modul concentrat de asimilare de informaţii şi experienţe diverse. Am trăit într-o săptămână cât în multe, multe zile ! #ThisIsErasmus.
- Andreea