27 August 2017

La mulți ani, Republica Moldova!

Sărbătorim astăzi 26 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, ocazie pentru care redeschidem înscrierile în Comunitatea GEYC pentru tinerii, lucrătorii de tineret și cadrele didactice din Comunitatea GEYC până pe 31 august 2017 - Ziua limbii române.



Salutăm celebrarea a 26 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova. Peste 10% din populația republicii are dublă cetățenie (românească/moldovenească) și mult mai mulți sunt afiliați la filonul cultural românesc. GEYC continuă să sprijine tinerii din Republica Moldova să se dezvolte pe plan profesional și personal și să își pună în valoare potențialul la nivel european. Participarea tinerilor din Rep. Moldova la activitățile Comunității GEYC și la proiecte de mobilitate este la ordinea zilei, existând numeroase cazuri când participarea acestora constituie o prioritate.” (Gabriel BREZOIU - Manager general GEYC)

Despre Comunitatea GEYC
Comunitatea GEYC este cea mai mare comunitate de tineri din România și Republica Moldova. Având peste 2500 de membri, comunitatea oferă zilnic oportunități de dezvoltare personală și profesională precum programe de formare, schimburi de tineri, stagii de voluntariat european, anunțuri de angajare, stagii de practică, vizite de studiu, conferințe, schimburi de experiență, oportunități de voluntariat pe plan național, evenimente culturale, competiții, burse, programe de fellowship etc. Statutul de membru în Comunitatea GEYC este GRATUIT.

Înscrierea în Comunitatea GEYC
Momentan, înscrierile în Comunitatea GEYC sunt închise așa încât înscrierile se redeschid în mod excepțional doar pentru tinerii din Republica Moldova până pe 31 august 2017 (inclusiv).
Procesul de înscriere e unul simplu și se face în 2 pași: (1) completează formularul de aici și adaugă-te în grupul de Facebook al Comunității. Dacă solicitarea ta va fi aprobată, cererea ta de adeziune la grup va fi acceptată.
În Comunitatea GEYC se pot înscrie atât cei care au și cetățenie română, cât și cei care nu au.

Despre GEYC în Republica Moldova
Programul de cooperare strategică "Support Moldova" (2016-2018) vizează susținerea parcursului european al Republicii Moldova prin sprijinirea actorilor cheie și dezvoltarea de competențe soft, hard și transversale, fiind destinat tinerilor, organizațiilor nonguvernamentale și autorităților publice. Acesta a fost inițiat de către GEYC pe 31 august 2016 - Ziua limbii române.

România și Republica Moldova
România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamarea independenţei noului stat (27 august 1991). Relaţiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite la data de 29 august 1991. Ambasada României a fost prima reprezentanţă diplomatică deschisă de un stat în capitala Republicii Moldova, la Chişinău. 

România concepe relaţia sa cu Republica Moldova pe două coordonate majore:
• afirmarea caracterului special al acestei relaţii, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii - realităţi ce nu pot fi eludate sau negate;
• dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

România abordează pragmatic relaţia cu Republica Moldova, circumscrisă interesului său legitim de a vedea Republica Moldova intrând pe un făgaş al integrării europene şi de a asigura o zonă de stabilitate şi securitate la frontiera estică a României, care a devenit graniţa răsăriteană a NATO şi UE. Pentru mai multe informaţii privind politica europeană de vecinătate accesaţi site-ul mae.ro.