09 June 2017

TC: Empowerment for your future - Torremolinos, Spania

Începutul lunii mai se anunța a fi minunat.. și nu oricum!? Un proiect perfect într-o țară perfectă, definită de un aer latino, unde paella îmbinată cu sangria devenea cina favorită oricărei persoane care ajungea în Spania, dar nu oriunde... ci în Malaga, orașul de suflet al multor tineri.
x


După o vizită la casa celebrului pictor, Pablo Picasso și la Castillo de Gibralfaro, ne-am îndreptat spre locația desfășurării proiectului, hotelul Natali din Torremolinos. Așadar, în față ne așteptau 4 zile intense alături de participanți din alte 5 țări: Estonia, Grecia, Italia, Slovacia și Spania. Deoarece la aceste proiecte principala caracteristică este interculturalitatea, au fost participanți din Moldova și Bulgaria, care reprezentau una din țările implicate în training.


Trainer-ul proiectului a fost o persoană nu doar cunoscută nouă, celor din comunitatea GEYC, ci și organizatorilor de proiecte Erasmus + din întreaga Europă. Dacă nu ați ghicit încă, este vorba despre Gabriel Brezoiu, trainer și manager GEYC. Experiența sa de trainer și-a spus cuvântul și de data aceasta, întrucât am luat parte la workshop-uri ce aveau ca scop dezvoltarea personală a participanților și abilitatea acestora de a fi conștienți de capacitățile proprii, de rezultatele învățării și de anumite limite care ne pot opri uneori din ceea ce dorim să realizăm. Acest tip de învățare non-formală a abordat, de altfel, și interesele participanților de a cunoaște cât mai multe despre managementul de proiect, comunicare și negociere, branding și planificare financiară.


Activitățile s-au desfășurat conform programului stabilit, obiectivul principal fiind oferirea unor metode inovative de creștere a ratei implicării în domeniul antreprenoriatului și a capacității de a comunica într-un mod eficient.

Seara interculturală a decurs așa cum ne așteptam. Am avut diferite concursuri de recunoaștere a anumitor alimente tradiționale, concursuri de cultură generală și momente de dans tradițional și karaoke. Am constatat cu mândrie că „Dragostea din tei” este interpretată la fel de corect și de către persoane de pe alte meleaguri, care nici nu cunosc înțelesul cuvintelor rostite. După această seară, unde am gustat din mâncărurile specifice, la care am adăugat și un pahar de vișinată, Limoncello, Svestka, Sangria sau Ouzo,  a urmat ziua de 9 mai.


Astfel, am sărbătorit ziua Europei printr-un workshop care s-a desfășurat în centrul orașului. Scopul acestuia era oferirea unor broșuri cu informații despre U.E. în schimbul unor întrebări referitoare la Uniunea Europeană, la care se adăuga și scrierea cât mai multor mesaje pentru Europa de la diferiți localnici sau turiști pe un panou. Acest workshop s-a terminat cu un mic spectacol de dans realizat de participantele Italiei.


În ceea ce privește interacțiunea cu participanții în afara sesiunilor de training, am avut parte de momente în care discuțiile noastre intrau într-o analiză profundă a lucrurilor atât social-politice, economice, cât și cultural – profesionale, ceea ce au dus la conturarea unor prietenii bazate pe intelectualitate și emoție comună.
Așadar, după aceste câteva zile ne-am întors acasă „schimbați”, motivați, cu dorința de a schimba toate lucrurile inestetice din viața noastră, dorința de a fi mai buni și de ai ajuta pe ceilalți să se dezvolte mai mult. Cât despre noile prietenii create, cu siguranță vor fi păstrate, așteptând ziua reîntâlnirii.


Mulțumim GEYC pentru această oportunitate minunată!

Cu drag,
Reprezentanții Comunității GEYC în Torremolinos, Spania