11 April 2017

YE - "Journey to our village from Europe" în Erzincan,Turcia

Experienţa Erasmus din Turcia a însemnat pentru noi crearea unei noi perspective asupra vieţii, asupra culturii şi asupra oamenilor. Dacă până acum nu cunoşteam tradiţiile unor oamenii atât de asemănatori la înfăţişare, dar în acelaşi timp diferiţi ca personalitate şi stil de viaţă, în această saptamână am descoperit cât de multe beneficii îţi poate aduce o simplă călătorie cu un obiectiv stabilit, anume întrajutorarea persoanelor dezavantajate prin participarea la diverse activităţi din cadrul proiectului. 


 În această săptămână nu numai că ne-am îmbunătăţit cunoștințele de limba engleză prin acumularea de expresii noi, cuvinte, dar ne-am și dezvoltat din punct de vedere personal. Am învăţat să relaţionăm mult mai uşor cu cei din jur, am interacţionat cu persoane ce provin din culturi diferite precum tineri din Macedonia, Lituania, Turcia şi Slovacia. 



Doresc să menţionez, de asemenea, că şi românii ca grup au demonstart încredere, respect, cooperare şi nu în cele din urmă, înţelegere reciprocă. Activităţile proiectului, desfaşurându-se în Erzincan, oraş de o frumuseţe aparte şi cu o istorie în spate, am reuşit să învăţăm destul de multe cuvinte si expresii în limba turcă. Pentru a vă demonstra ca vă scriu din experienţa proprie o să vă las ca amintire câteva cuvinte în această limbă: Merhaba(bună); Iyi (bun); Koto(rău); Kag Para?(cât costa?); Seni Seviyorum (te iubesc); Afiyct Olsun(poftă bună); 


 Programul proiectului a fost destul de flexibil. Ne trezeam la ora 8 sau 9, mergeam să luăm micul dejun până la ora 09:30, apoi începeam activităţile. La ora 1 aveam prânzul, apoi din nou o serie de activităţi până la ora 18 când luam cina. În cele din urmă aveam timp liber destinat socializării, plimbărilor, practic crearea unor prieteni noi.Ceea ce ne-a impresionat pe noi, românii, au fost diversitatea activităţilor şi spiritul de echipă al participanţilor. Ţin să amintesc actvităţi precum: crearea propriei planete prin prisma propriei imaginaţii, cu resurse proprii, posibilitate de teleportare, relaţii amicale cu extraterestii; intervuiuri luate localnicilor din oraşul Erzincan pentru a stabili un sondaj asupra populaţiei de acolo care sunt în cunoştinţă de cauză în legătură cu subiectul delicat pe care îl tratează proiectul (persoanele dezavantajate); soluţionarea acestor probleme ale populaţiei dezavantajate.



În timpul activităţilor practicam diverse jocuri distractive pentru înviorare si captare a atenţiei. Am vizitat campusul universitar din Erzincan, acesta este imens, îconjurat de un peisaj montan fabulos. Campusul era foarte modern, puteai găsi orice în acel loc de la coafor până la sală de bowling. Am văzut de asemenea, un liceu .Uitându-ne pe materialele lor de studiu , ne-am dat seama că toţi suntem la fel , trecem prin toate pentru a ajunge departe. 



Una dintre cele mai frumoase calătorii din viaţa noastră a fost plimbarea cu telescaunul si telecabina, dar de asemenea și frumuseţea peisajelor din Istanbul. Vrem să amintim seara interculturală din Erzincan în care ne-am cunoscut mult mai bine toţi participanţii între noi, am pus in valoare frumuseţile României, dar am cunoscut si alte locuri splendide prin prisma unor viziuni diferite. În concluzie ,această experienţă Erasmus pentru noi a însemnat și va însemna o oportunitate şi un punct forte în viitorul apropiat.