25 March 2017

#învizită: "The Silicon Valley of Transylvania", Cluj-Napoca, 20-22 martie 2017

GEYC Community organised a visit in Cluj-Napoca called "The Silicon Valley of Transylvania". This is the first domestic visit outside Bucharest as part of #invizita programme, 25 people took part together with two group leaders: Gaby & Brigitte. This visit was part of "eSkills for Volunteering" project and allowed the participants to have direct interaction with the representatives of Tetarom technological and industrial park and Impact Hub Cluj-Napoca and thus to get a better understanding on the eskills needed for having a digital start-up. Moreover, the participants surveyed the inhabitants of Cluj-Napoca in order to discover their level of understanding on digital entrepreneurship.


Comunitatea GEYC a organizat o vizită de studiu în Cluj-Napoca numită "The Silicon Valley of Transylvania". Aceasta este prima deplasare internă în afara Bucureștiului din cadrul programului #invizita, 25 tineri luând parte la mobilitate însoțiți de doi lideri de grup: Gaby & Brigitte. Vizita a fost organizată în cadrul proiectului "eSkills for Volunteering" și a permis participanților să interacționeze direct cu reprezentanții parcului industrial Tetarom, ai Impact Hub Cluj-Napoca și având astfel ocazia de a înțelege mai bine ce competențe digitale sunt necesare pentru a avea o afacere digitală. Totodată, aceștia au efectuat un sondaj printre locuitorii din Cluj-Napoca pentru a descoperi gradul de înțelegere al acestora asupra antreprenoriatului digital.

Comunitatea GEYC a continuat seria #învizită cu un eveniment intern, „The Silicon Valley of Transylvania” organizat în Cluj-Napoca, pe tema antreprenoriatului digital, în perioada 20-22 martie. 

Programul „#învizită” demarat în București la finalul anului 2016 a apărut ca o necesitate a Comunității GEYC de a ieși din offline, de a se întâlni și de a interacționa. Astfel, avem în palmares vizitele la Muzeul Băncii Naționale a României, Televiziunea Română, Senatul României și prima vizită externă pe tema new media la Dublin pentru a aniversa 7 ani de la înființarea GEYC. 

Cluj-Napoca este cunoscut ca "Silicon Valley din Transilvania", datorită primului loc obținut de acest oraș în ţară la numărul de SRL-uri debutante: în anul 2016 a fost înregistrat un număr de 300 de afaceri, în creștere față de anul precedent când exista un număr de 250 de afaceri. 

Odată ajunși aici, membrii Comunității GEYC au început să descopere atracțiile orașului: Centrul Vechi, Cluj Arena, cel mai mare campus studențesc din țară etc.


Cu sprijinul American Councils for International Education - Romania, cei 25 de participanți din Comunitatea GEYC veniți din întreaga țară au beneficiat de o vizită de studiu la Tetarom Park I, unde au aflat ce presupune un incubator de afaceri, ce beneficii oferă compania antreprenorilor, care sunt start-up-urile de succes dezvoltate aici (au interacționat cu Julian Pădurariu - fondatorul Pony Car Sharing) și care ar fi oportunitățile profesionale dorite a fi oferite de către Tetarom pentru persoanele interesate de acest domeniu (de exemplu, în cadrul Parcului Științific & Tehnologic - Tetapolis). 


Domnul Director al Tetarom, Găvrea Viorel ne prezintă activitatea parcurilor industriale Tetarom

O altă vizită desfășurată în "Silicon Valley" a fost cea de la Impact Hub Cluj-Napoca, unde participanții au descoperit un spațiu creat pentru oamenii întreprinzători, persoane care își pot dezvolta aici business-ul și pot interacționa cu alți antreprenori sau pot participa la diferite evenimente tematice dedicate dezvoltării pregătirii lor profesionale. Așa au intrat în contact și cu Mihnea de Vries - fondatorul Scooterson și au aflat ce presupune realizarea unui produs, cât și relația cu clienții și investitorii.


Participanții #învizită au realizat un sondaj în rândul locuitorilor din Cluj-Napoca pentru a afla care este viziunea lor asupra afacerilor digitale și dacă cunosc denumirea de ”The Silicon Valley of Transylvania”. Sondajul a fost obținut cu ajutorul a aproximativ 30 de persoane diferențiate în mod egal pe trei grupe de vârste (16-30 ani, 30-50 ani, 50+ ani). Ce am aflat?
  • Majoritatea persoanelor nu au știut ce ar simboliza ”The Silicon Valley of Transylvania”, dar au putut reda o definiție a termenului “antreprenor”; 
  • Prima grupă de vârstă menționată a putut răspunde corect la ce presupune a fi un antreprenor (prima întrebare) și ce înseamnă o afacere digitală, însă doar o parte dintre ei a știut să răspundă corect cu privire la Cluj-Napoca - the Silicon Valley (a treia întrebare); 
  • A doua grupă de vârstă se diferențiază de prima prin faptul că nu au existat răspunsuri corecte pentru a treia întrebare;
  • În a treia grupă de vârstă, 50% din persoanele intervievate au putut răspunde corect la prima întrebare, în timp ce pentru următoarele întrebări nu au existat răspunsuri corecte.

Testimoniale:
Experiența din Cluj a fost una minunată, am învățat să socializez, să interacționez cu persoanele din grup şi mai frumos, mi-am facut prieteni. Ar fi perfect dacă am putea face asta mai des. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite!
Mi s-au părut foarte utile vizitele tematice, am aflat informații noi, de care chiar aveam nevoie deoarce fac un research pe acest subiect. Organizatorii, ca de obicei extraordinari, iar energia lor a ținut grupul activ. 
Am avut parte de o experiență interesantă când am fost #învizită. Liderii de grup și-au îndeplinit atribuțiile într-un manieră prietenoasă și profesionistă; aș recomanda acest tip de proiect oricui ar fi interesat să participe. Motivul principal pentru care spun acest lucru se datorează oamenilor, despre care trebuie să spun că sunt minunați. Și din nou, oamenii vor constitui principalul motiv pentru care m-aș înscrie la următorul program de acest gen. Mulțumesc pentru șansa oferită de a lua parte la această experiență.
#învizită este un concept fain, ce îmbină vizita turistică cu cea de studiu în companii. Acest lucru a făcut ca experiența să devină una atât distractivă, cât și educativă. Fiind pentru prima dată în Cluj, am vizitat cele mai cunoscute locuri precum Cluj Arena, Berăria Ursus, Impact Hub, Lacul Gilău. Și toate acestea în compania unor oameni minunați! Mi-a plăcut foarte mult! Recomand și altora să profite de ocazia de a participa în cadrul acestui program! (Ana Vîrlan)

Lideri de grup: Brigitte BĂCĂOANU și Gabriel BREZOIU

Comunitatea GEYC #invizita "The Silicon Valley of Transylvania" a fost organizată în cadrul proiectului „eSkills for Volunteers” gestionat de către GEYC în cadrul Programului Erasmus+ coordonat de către Comisia Europeană.