12 October 2016

Pasionaţi de aventură - Interviu alături de Adelin TORGE, beneficiar al unui schimb de tineri


Pasionaţii de aventură sunt tinerii care iubesc atât sportul, muzica, călătoriile, gastronomia, cât şi ştiinţele exacte, filosofia sau limbile străine. Pasionaţii de aventură sunt cei care au curajul să încerce cel puţin un proiect care să îi ducă într-o ţară nouă, într-un oraş necunoscut, într-o experienţă de neuitat. 
Astăzi descoperim povestea unui beneficiar al programului „Youth Exchange“. 




     Cătălin Adelin TORGE, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu“ din Șimleu Silvaniei, este un tânăr pasionat de artă şi tehnologie. Adelin îşi petrece timpul liber, de cele mai multe ori, cu activităţi care implică scrierea de coduri şi crearea de branduri pentru anumite start-up-uri. 
     
       Cu o mare plăcere pentru graphic design, tânărul din judeţul Sălaj aspiră la studii în Regatul Unit, perioadă în care să studieze tot ce are nevoie pentru a putea să demareze ulterior propria afacere. Să fie şi schimbul de tineri, la care a luat parte, unul din factorii care l-au determinat să fie tot mai hotărât în ceea ce priveşte alegerea unei facultăţi din străinătate? Vom descoperi în interviul de mai jos.


 D.: Bună, Adelin! Mă bucur că ai răspuns provocării de a ne povesti câteva lucruri despre tine, cât şi despre Youth Exchange-ul la care ai luat parte. Spune-ne, te rog, unde mai exact când a început aventura şi ce ţară ai descoperit? 

A.: Am participat la un proiectul Erasmus+ Youth Exchange “Move and Sing” ce a avut loc în Franța, într-o localitate de lângă Strasbourg. Proiectul s-a desfășurat anul trecut, în luna Octombrie, și s-a întins pe perioada unei săptămâni.


 D.: Ce a însemnat mai exact “Move and Sing” în acea săptămână petrecută în Franţa? 

A.: Tema proiectului a fost una foarte interesantă, încercând să combine muzica cu mișcarea. Ideea principală a fost ca fiecare țară să pregătească o piesă tradițională pe care urma să o învețe toți participanții proiectului. Pe parcursul unei săptămâni, ajutați de câțiva muzicieni, toate țările participante am reușit să învățăm aceste piese. La sfârșitul proiectului, ne-am deplasat la un studio și am înregistrat piesele învățate, astfel creând un album multicultural. 





 D.: Cum ai aflat despre proiect? Crezi că sunt suficient de accesibile, uşor de găsit pentru cei interesaţi? 

A.: Am aflat despre proiect pe grupul de Facebook GEYC. Dacă chiar îți dorești să participi într-un astfel de proiect, sigur vei găsi unul. 


 D.: Dacă ai încerca să clasezi, pe o scară de la 1-10, nivelul de dificultate al aplicaţiilor pentru a putea pleca într-un schimb de tineri, unde l-ai încadra? Ce sfaturi ai putea să oferi unor presupuşi candidaţi la astfel de experinţe? 

A.: După părerea mea, nivelul de dificultate al aplicațiilor de acest fel se ridica la 7, ceea ce nu mi se pare deloc greu. Repet, dacă chiar iți dorești, vei reuși. Ca și sfat, în primul rând trebuie să transmiți de ce vrei să participi în proiectul respectiv. Nu contează câtă experiență ai în astefel de activități, ci cât de mult iți dorești o asemenea experiență. 




 D.: De ce acest program şi nu EVS sau o altă categorie? 

A.: Momentan nu am timpul necesar pentru a putea participa într-un EVS, dar pe viitor îmi doresc să particip.


D.: Deşi a fost toată aventura doar o singură săptămână, sunt convinsă că ai reuşit să înveţi numeroase lucruri. Ai putea să ne precizezi o parte din ele?

A.: Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat sunt experiențele de viață a celorlalți participanți. Majoritatea participanților din proiect aveau peste 20 de ani, și erau foarte generoși în a-și împărtășii gândurile și experiența de viață. De asemenea mi-am înbunătățit abilitățile de comunicare în limba engleză. 



D.: Mulţi tineri se îngrijorează înainte de a aplica că nu vor avea costurile acoperite sau că nu îşi vor permite să plece. Ce poţi să le vorbeşti acestora despre costuri şi procedura de primire a banilor? 

A.: Dacă crezi că partea materială te va împiedica să participi la un astfel de proiect, te înșeli. Nu vei avea nevoie de nimic decât suma ca să iți plătești în avans biletul de avion, sumă pe care o vei primii înapoi la sfârșitul, sau chiar în timpul proiectului. În ceea ce privește cazarea și masa, nu-ți fă griji!


D.: Adelin, sunt convinsă că vizita de studiu din Franţa reprezintă începutul unor poveşti frumoase din aventura Erasmus+. Ce gând poţi sa ne laşi de final? 

A.: Recomand tuturor să încerce o asemenea experiență pentru că oferă o grămadă de alte oportunități și o grămadă de experiență de care nu știi niciodată când ai nevoie.





D.: Mulţumim mult, Adelin şi îţi dorim baftă în continuare!




Dacă vrei să te numeri printre pasionaţii de aventură intră şi tu în Comunitatea GEYC  şi află care sunt cele mai noi programe pentru tineri. 
Ai avut parte de cea mai tare aventură Erasmus+? Trimite-ne un mail la pr@geyc.ro  şi povesteşte-ne de ce a fost o experienţă mai interesantă decât a altor participanţi.