21 September 2016

Create social resources- Training Erasmus Plus

În perioada 2-9 septembrie 2016, GEYC mi-a oferit șansa de a participa la cursul “Create social resources” în Poronin, Polonia. Acest training a avut ca scop principal dezvoltarea profesională a lucrătorilor și a liderilor de tineret, mai concret dezvoltarea abilităților antreprenoriale, în special prin implicarea tinerilor cu oportunități reduse.

La training au participat 24 de tineri din șapte țări iar fiecare zi a cursului a fost diferită, trainerul aducându-și contribuția în fiecare zi cu noi activități ca energizers, names games, ice-breakers etc. Mai mult decât atât, am învățat aspecte noi și extrem de interesante despre afaceri, despre modelul CANVAS, despre antreprenoriat social și, nu mai puțin important, despre întregul program Erasmus Plus. 







O alta latură a acestui curs care m-a impresionat a fost că serile interculturale nu s-au desfășurat în modul tipic, cunoscut de toată lumea, ci câte o echipă trebuia să prezinte o anumită țară, bazându-se pe detaliile date de participanții din respectiva țară. De exemplu, o echipă de 5 tineri ne prezenta pe baza a ceea ce le spuneam noi, participanții din România, subliniind șase lucruri de care suntem mândri, șase lucruri de care ne este rușine și șase lucruri pe care turiștii nu le pot găsi pe internet.

Într-una din seri, organizatorii ne-au dus la un restaurant local unde am încercat mancarea și dansurile tradiționale iar în altă zi ne-au dus într-o miniexcursie la Zakopane, unde, de asemenea, am avut de îndeplinit câteva activități: să încercăm să spunem câteva fraze în poloneză, să găsim anumite obiective turistice, să descoperim informații inedite de la localnici etc.

În ultima zi a cursului am avut șansa de a vizita Cracovia, un oraș absolut fascinant prin istoria care răsună în toate zidurile din Orașul Vechi. Am putut vizita Cartierul Evreiesc, Ghetoul, dar și vestita fabrică a lui Schindler. Toate acestea ne-au emoționat peste masură.

În concluzie, nu am nimic de reproșat acestui curs. Totul a fost excelent: de la locație la organizatori, trainer și participanți. Multumesc, GEYC, pentru această șansă!

Elena Albu
Reprezentantă a Comunității GEYC la TC “Create social resources”, Polonia, septembrie 2016