21 January 2016

Noi programe de burse pentru studenții care învață în străinătate

În cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Kaufland România au anunţat demararea unei serii de proiecte dedicate comunității de studenți români din diaspora urmărind două obiective strategice esenţiale: 
- încurajarea şi informarea cu privire la oportunităţile de studiu în străinătate și
- încurajarea şi facilitarea întoarcerii acasă sau spre casă a celor mai buni studenţi români din diaspora.




Încurajarea și facilitarea studiilor în străinătate. Una dintre primele idei de proiect lansată de LSRS, aceea de a crea un fond de burse, acordate pe baza meritelor academice, pentru elevii şi studenţii români ce îşi doresc să studieze la cele mai renumite universităţi ale lumii a găsit în sfârşit sprijinul financiar de care avea nevoie. Astfel împreună cu Kaufland România, proiectul Fondul pentru Excelenţă în Străinătate (FES)/Fondul Educaţional Românesc (FER) îşi propune să ofere prima rundă de burse de studiu, tinerilor talentaţi în anul 2016. Proiectul are ca obiectiv finanţarea studiilor în străinătate unor tineri de excepţie, cu condiţia reîntoarcerii în România după terminarea acestora şi angajarea în cadrul companiilor şi instituţiilor finanţatoare. Acest proiect - urmează modelul de succes al unor proiecte asemănătoare derulate de către mediile privat şi public din ţările dezvoltate.

Kaufland își continuă expansiunea în România și, în același timp, își dorește să participe la dezvoltarea României:
„Considerăm că acest lucru se poate realiza prin susținerea activă a accesului larg la educație de calitate, iar Liga Studenților Români din Străinătate, prin experiența lor în lucrul cu tinerii și prin programele pentru susținerea celor care aleg să studieze în străinătate, este partenerul potrivit în această direcție. Pentru că valorile noastre se întrepătrund, împreună ne propunem să încurajăm excelența în educație și tânără generație să se întoarcă acasă. Ne dorim să ne implicăm activ în societatea civilă românească, iar colaborarea cu LSRS vizează această direcție. Vom dezvolta o serie de programe dedicate familiarizării tinerilor cu oportunitățile disponibile în cadrul Kaufland România și ne propunem să finanțăm burse de studii în străinătate pentru studenții români.”

Facilitarea reîntoarcerii în România. LSRS sprijină şi încurajează reorientarea absolvenţilor români de peste hotare către ţară, încurajând astfel implicarea activă în societatea românească şi în dezvoltarea sustenabilă a acesteia. În această direcție, LSRS și Kaufland România pregătesc oportunități de carieră și de dezvoltare  în mediul privat ce vor aduce plus valoare proiectelor LSRS deja existente, precum Hai Acasă!, BCCSE sau SMART Internships.


Ruxandra Popescu, Vice-Preşedinte LSRS pentru Relaţii Externe:
„Suntem extrem de bucuroşi că mediul privat din România începe să-şi deschidă porţile pentru proiecte cu impact asupra societății civile din România. Parteneriatul dintre LSRS şi Kaufland România este un prim pas, unul fundamental, în crearea unui mediu în care actori din mediul public, privat şi ONG îşi unesc forţele pentru un scop comun şi nobil. Ne identificăm într-adevăr cu valorile noilor noştri parteneri de la Kaufland România şi sperăm că această colaborare va creşte impactul proiectelor LSRS în toate direcțiile de acțiune ale noastre. Salutăm deschiderea şi profesionalismul Kaufland România şi sperăm ca acesta să fie doar începutul. Tinerii români din ţară şi din străinătate au nevoie de un astfel de sprijin.”

Totodată, începând cu toamna acestui an, Comunitatea GEYC este deschisă și tinerilor români care locuiesc sau studiază în Diaspora. Înscrierile sunt gratuite și se desfășoară în permanență pe site-ul dedicat