04 January 2016

Alexandra (UK): SE Vede un an nou plin de oportunități

Alexandra și-a început stagiul SEV (Serviciul European de Voluntariat) în cadrul OpportUNITY International din Newcastle upon Tyne, Regatul Unit. Timp de un an de zile, ea își va dezvolta competențele și va dobândi experiență în domenii precum comunicare, marketing, lucrul cu tinerii și formare.  


Bună! Numele meu e Alexandra și până nu demult eram voluntar la GEYC unde mă ocupam de marketing și comunicare, organizare de proiecte și training. Acum sunt voluntar EVS și locuiesc în Anglia, unde GEYC m-a trimis într-un stagiu de un an. 
Poate ați auzit de EVS - European Voluntary Service (sau SEV – Serviciul European de Voluntariat). Este un program finanțat de Comisia Europeană prin Erasmus+. Datorită acestui program tinerii pot face voluntariat în străinătate (de la 2 săptămâni și până la 1 an), având toate costurile asigurate: transport, cazare, mâncare, bani de buzunar, asigurare medicală, cursuri de limbă străină etc. Am hotărât să profit de această ocazie, fiindcă îmi oferă șansa de a mă dezvolta în diverse direcții:
  • îmi îmbunătățesc nivelul de limbă engleză, 
  • câștig experiența de a trăi și de a lucra în altă țară cu o echipă extrem de diversă, 
  • lucrez în domeniul de interes si cu un public nou (tinerii din Regatul Unit),
  • călătoresc,
  • ies din zona de confort și lista poate continua. 

Pe lângă toate acestea, mi-am dorit mult să am o experiență internațională pe termen lung. Eu sunt voluntar full-time în OpportUNITY International - o organizație de tineret din Newcastle upon Tyne, care desfășoară proiecte educaționale locale și internaționale cu ajutorul cărora tinerii se pot dezvolta personal și profesional prin educație non-formală. Care este rolul meu? Coordonez activitățile de marketing și comunicare cu scopul principal de a crește gradul de cunoaștere și de vizibilitate în ceea ce privește organizația, proiectele sale și programul Erasmus+. Mai exact, sunt responsabilă de Social Media, Relații Publice, dezvolt website-ul organizației împreună cu un specialist în domeniu, coordonez crearea materialelor de promovare, dezvolt parteneriate cu universități și asociații locale, promovez organizația la târguri și evenimente etc. Cum organizația este una tânără, nu s-a concentrat până acum pe acest aspect, drept urmare am libertatea de a crea și implementa o strategie aproape de la 0. Fiind un program de voluntariat, rolul poate fi flexibil în funcție de ceea ce voluntarul vrea să învețe sau să dezvolte. Prin urmare, de asemenea ajut la scrierea și organizarea proiectelor internaționale, sunt asistent trainer în cadrul proiectelor și sunt manager de proiect (de curând am aplicat pentru finanțare cu o idee de proiect în vederea dezvoltării comunității locale și tocmai ce a fost aprobat, yuhuuu!). Iată ce divers este rolul meu și câte învăț într-un an de zile!


În general lucrez din biroul organizației, aflat în centrul orașului Newcastle. Echipa este tânără și diversă, colegii provenind din țări diferite precum Italia, Croația, Franța, Polonia și Anglia. La birou merg de drag și suntem cu toții numai un zâmbet în fiecare zi.
Imagine din centrul orașului Newcastle - râul Tyne
Celebrul pod hobanat Millenium din centrul orașului Newcastle upon Tyne
Când avem proiecte în desfășurare, ne mutăm câte 1-2 săptămâni în Whitley Bay, la 30 de minute de oraș. Tot în Whitley Bay se află și casa în care locuiesc.

O fotografie de grup din timpul unui training Erasmus+
O fotografie de grup de la un proiect OpportUNITY găzduit în Whitley Bay
Este o zona tare frumoasă, cu ieșire la Marea Nordului. Pot să văd marea de la intrarea în casă, este minunat! De fiecare dată mă bucur de priveliști care îmi taie respirația.


Mare agitată - un fenomen obișnuit pentru plajele de la Marea Nordului


Programul EVS îți asigură și pregătirea necesară pentru o astfel de experiență. De exemplu, ca nou voluntar, am participat la On Arrival Training în Londra, unde am cunoscut alți voluntari din Regatul Unit, am aflat mai multe informații despre acest program de voluntariat, dar și despre cum este să locuiești în Regatul Unit.



Totodată, programul îți asigură un mentor care te ajută să te integrezi și îți este alături în orice situație. Mentorul meu mi-a devenit rapid o prietenă dragă și m-a primit cu căldură în familia ei frumoasă. Între timp mă bucur din plin de această experiență, descopăr o nouă cultură și învăț să mă descurc pe cont propriu.

În timpul liber călătoresc, petrec timp alături de noii prieteni de aici și îmi exersez pasiunile – fotografia și fac și mai mult voluntariat! Sunt de asemenea voluntar în organizația Children North East (cea mai veche din regiune) și CRISIS (asociația națională pentru persoane fără adăpost).



Vă las în continuare blogul meu, pe care mai scriu și postez poze ocazional, dar și contul meu de Instagram, pe care împărtășesc experiența mea prin poze.



O experiență EVS îți poate schimba viața. Intră în Comunitatea GEYC și află despre oportunitățile de voluntariat european pe care ți le oferă GEYC în acest moment. 
E momentul să faci următorul pas spre descoperire, învățare și dezvoltare personală; într-un cuvânt, spre EVS! 

Programele SEV sunt administrate de Centrul de mobilități | Mobility Center din cadrul GEYC.