02 November 2015

O lume fără discriminări - o lume mai bună

Mă numesc Dinu Loredana, locuiesc în Bucureşti şi sunt o tânăra în vârstă de 24 ani ce aparţin etniei rrome. Aş vrea să încep prin a mulţumi în special lui Gabriel Brezoiu şi echipei GEYC, pe care am avut oportunitatea să o reprezint în cadrul evenimentului ,,Roma Youth Conference”, ce a avut că scop îmbunătăţirea planului ce se adreseză tinerilor rromi, intitulat “Roma Youth Action Plan“. 


Consider această oportunitate una rară, pentru că nu de multe ori se iveşte ocazia să te afli la un loc cu alţi aprox. 70 de tineri care au aceleaşi valori culturale. Pot spune că mi s-a îndeplinit unul din vise, acela de a-mi întări convingerea că indiferent de ţara în care locuim, tradiţiile şi loialitatea faţă de valorile culturale se păstrează, în ciuda schimbării continue a societăţii moderne de astăzi. Menţionez că limba rromani diferă de la o ţară la altă, posibil din cauza împrumutării în vocabularul limbii acesteia a multor cuvinte din lexicul statelor în care fiecare trăim. De altfel, în România există multe dialecte ale limbii rromani. 


Revenind la priorităţile Planului de Acţiune a Tinerilor Rromi, menţionez că cel mai important a fost exprimarea propriilor experienţe privind discriminarea ,discutarea legislaţiei naţionale a fiecărui stat participant, a bunelor practici, precum şi propunerea unor măsuri ce vizează îmbunătăţirea situaţiei tinerilor rromi şi a societăţii civile în acelaşi timp. 

Ceea ce a fost destul de interesant este că fiecare părere contează, aceasta făcând parte din metoda organizatorilor, aceea de a valorifica părerea fiecărui participant,creându-se în acest mod un dialog eficient si o mai buna intelegere a problemelor pe care le confruntam.


 Pentru mine, acest eveniment a fost unul de maximă importantă, fiind primul de acest gen la care am participat . Am avut ocazia să-mi exprim părerile în cadrul workshop-urilor, cât şi în cadrul discuţiilor individuale cu o parte din reprezentanţii instituţiilor europene. 

Ţin să-mi subliniez convingerea, aceea că pentru a se ajunge la o îmbunătăţire a situaţiei rromilor, este necesara o implicare mai mare la nivel local, iar interesele personale trebuie să dispară din acest context, pentru că de cele mai multe ori, consider că nu se ajunge la rezultate satisfăcătoare, din lipsa loialităţii multor lideri şi actori politici, fie ca sunt rromi sau nu faţă de binele comun ,precum şi din cauza implicării acestora în diferite jocuri politice.

 De asemena, susţin faptul că măsurile luate pentru integrarea etniei rrome sunt necesare a fi gândite încă de la început pe termen lung si nu doar ca sa justifice activitatea celor care le creeaza. Imi mention ideea ca noi, o tanara generatie, avem multe sanse sa schimbam aceasta mentalitate a societatii in care ne aflam, in care interesul personal primeaza in fata obiectivelor care ar trebuie sa fie indeplinite. Sper ca mulţi alţi tineri care împărtăşesc aceeaşi viziune ca mine să se implice în viitor în astfel de proiecte şi astfel să putem colabora . 

Îmi închei acest mic discurs cu referiri politice şi revin la faptul că această experienţă m-a îndemnat să cred mai mult în ideile pe care vreau să le pun în practică în viitor privind îmbunătăţirea comunităţii de rromi în care trăiesc. 


O altă remarcă pe care aş vrea să o fac este că oraşul Budapesta este superb, iar dacă doriţi să vizitaţi un oraş european, părerea mea este că acesta este unul din cele mai frumoase.

 De asemenea, doresc să încurajez alţi tineri din comunitatea GEYC să participe la astfel de experienţe, cu siguranţă acestea va vor schimba perspectiva asupra multor lucruri şi va veţi dori să-i inspiraţi pe cei din jur .