30 November 2015

YOUth can do it: amintiri, emoții, prieteni din 9 țări

În perioada 16-24 noiembrie 2015, am luat parte la programul de formare destinat lucrătorilor de tineret ”YOUth can do it” găzduit la Petroșani, România de către Asociația EUROEDUAS cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Erasmus+. Scopul proiectului a fost acela de a reuni lucrători de tineret din 9 țări pentru a conștientiza problema șomajului, pentru a-și dezvolta competențele, dar și pentru a gândi, împreună soluții creative în această direcție.


Șapte zile, nouă țări, 40 de participanți. Dacă ar trebui să comprim această experiență la nivelul numerelor, cam așa s-ar prezenta situația. Dacă ar trebui să fiu și mai explicit, aș adauga și cele aproximativ 15 ore dormite în această perioadă. Pentru noi, participanții români, a fost pentru prima dată când am participat într-un proiect Erasmus+. Totodată, a fost prima dată când am avut ocazia să intrăm în contact cu oameni din atât de multe țări în același timp. Așadar, foarte multe lucruri au decurs neașteptat în această săptămână și, putem spune, au meritat toate lacrimile pe care le-am vărsat. 
Această săptămână a început mai timid, pentru că numărul participanților la proiect era destul de mare și ne era dificil să le reținem numele sau să nu le încurcăm țara de proveniență. Asta până la prima activitate de cunoaștere, când am început să ne familiarizăm atât cu fețele oamenilor, cât și cu numele acestora și țările din care aceștia vin. Curând, fără prea mult efort, am început să ne împrietenim și să ne cunoaștem din ce în ce mai mult. 
Ei bine, nu știm cum decurg lucrurile în alte proiecte Erasmus+, dar pentru noi, proiectul acesta a reprezentat mai mult decât discuțiile despre youth unemployment. Timp de o săptămână, prin acitivățile la care am participat și la discuțiile la care am luat parte, am avut ocazia atât să facem schimb de informații cu privire la problemele de angajabilitate ale tinerilor din diverse țări, cât am avut prilejul să ne cunoaștem, să lucrăm împreună și ne descoperim mai mult unii pe alții. 
Nu vă gândiți că în săptămână aceasta doar ne-am întâlnit într-un spațiu comun de desfășurare și am discutat pe lângă acest subiect. Nici vorbă. Am vizitat diverse obiective din Deva, am explorat Petroșaniul, am avut activități interactive atât în interior, cât și în exterior și n-am uitat niciodată să ne distrăm. Însă ce a fost cu adevărat elementul care ne-a făcut să ne apropie fantastic de mult, să înodăm legături la care n-am fi sperat și să legăm prietenii puternice, au fost petrecerile din fiecare seară. Deși programul proiectului prevedea și câteva activități de seară, cum ar fi, spre exemplu, noaptea interculturală și seara de film, am avut grijă să ne organizăm micile noastre petreceri. 
Și că tot am amintit de noaptea interculturală, am să vorbesc puțin despre aceasta, apoi mă întorc la petreceri. Pentru că era pentru prima dată când am fost implicați într-un proiect Erasmus+, nu știam exact ce se va întâmpla în cadrul acestei activități. Ei, bine, a fost începutul unei petreceri în care toată lumea s-a distrat. Fiecare țară a venit pregătită cu câteva preparate sau dulciuri, cât și băuturi specifice. Iar noi putem spune cu mâna pe inimă că, atât rahatul turcesc învelit în nucă de cocos, cât și dulcețurile din Macedonia, ambele ne-au făcut să stăm lipiți de bucatele acestor mese. Apoi muzica și-a făcut locul, iar registrele s-au tot schimbat, iar odată cu acestea și dansurile, până când toată lumea a fost prinsă în febra acestei nopți, iar la sfârșitul acesteia, ne simțeam puțin mai portughezi și puțin mai greci.  Revenind la petreceri, nu numai că am petrecut, dar am început să ne cunoaștem și mai bine, am legat prietenii puternice și am descoperit că avem lucruri în comun cu unii participanți, la care nici n-am fi sperat. 
Iar acest lucru ne-a condus la ultima zi, când, amețiți de oboseală, am luat parte la una dintre cele mai geniale activități (EuroYouthCasino - o simulare a unui cazino care îți punea la încercare cunoștințele europene, norocul și spiritul de echipă) - eu, unul, pot spune că rar m-am simțit atât de prins de febra competiției. Iar după ce această activitate s-a încheiat, ne-am așternut câteva gânduri unii altora pe niște foi, apoi ne-am strâns în cerc și ne-am împărtășit opinia despre săptămâna care tocmai ce a trecut. Și s-a plâns mult și au fost foarte multe momente emoționante și îmbrățișări și cuvinte stâlcite din pricina lacrimilor. Iar într-un final, când marea majoritate a participanților au plecat, a urmat o nouă serie de lacrimi pe peronul gării, pentru că nu mai gândeam că pleacă Portugalia sau Grecia, ci gândeam că ne pleacă niște prieteni foarte buni. 
Așadar, a fost o săptămână plină de evenimente, atât care să contribuie la educația noastră, cât și la o mai bună informare cu privire la ceea ce se întâmplă în spațiul European, cât și o săptămână cu oameni minunați și amintiri fantastice. 
p.s. În anul care vine, urmează ca prietenii noștri din alte țări să ne găzduiască, iar noi îi vom găzdui pe ei. Long friendship, no matter the distance! 
Andrei Trifănescu

Vizită la Consiliul Județean Hunedoara
Seara interculturală: o ocazie inedită de a-ți prezenta cultura

Tradiții, muzică, dansuri - seara interculturală

Work hard, party harder!
Primul energiser făcut în centrul orașului a atras cu siguranță atenția
Înainte de Conferința europeană ”YOUth can do it!” la Universitatea din Petroșani

Dacă vrei să afli mai multe informații despre programul Erasmus+, urmărește pagina Facebook GEYC și alătură-te comunității GEYC - unde vei fi primul care află despre astfel de oportunități. În secțiunea Mobility Center poți găsi informații despre proiectele pentru care recrutăm participanți în viitor. De asemenea, îți recomandăm să citești articolul FAQ: Mobility center, care răspunde la cele mai frecvente întrebări cu privire la mobilitățile europene coordonate de GEYC. Succes!

Conținutul acestui material reflectă strict viziunea autorului. Organizatorii (Asociația EUROEDUAS) și Comisia Europeană nu pot fi făcute responsabile pentru aspectele prezentate.